Subota, 27 travnja, 2024

Žestoki sukobi na Cetinju, suzavci, šok-bombe, čuli se rafali. Oglasio se Vučić

Must Read

 

CRNOGORSKA policija počela je danas rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice.

MITROPOLIT I PATRIJARH KRENULI PREMA PODGORICI

14 PRIVEDENIH, DVOJE UHIĆENIH, OZLIJEĐENO SEDAM POLICAJACA

VLADA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA POZVALA JE NA HITNO SMIRIVANJE SITUACIJE U CRNOJ GORI

VUČIĆ O KAOSU U CRNOJ GORI: DOBRO JE ŠTO JE VLADA PROMIJENILA STAV

 

 

U Crnoj Gori i dalje traju nemiri zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Rano jutros crnogorska policija počela je s razbijanjem prosvjeda suzavcem. Crnogorski mediji javljaju da su prosvjednici na policiju bacali kamenje i staklene boce, a bačen je i Molotovljev koktel. Ima ozlijeđenih, među njima su, kako javlja RTCG i dva policajca. Više je osoba uhićeno. Na ulazu u Cetinje i dalje su barikade kako bi se spriječili daljnji sukobi. Kako javljaju neki mediji u regiji, srpski Patrijarh Porfirije i novi mitropolit Joanikije stigli su na ustoličenje helikopterom. Mitropolit Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je, kako javlja RTCG, nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su svećenstvo i patrijarh u Crnoj Gori svjedočili “neprijatnostima i podjelama” koje su po njemu “umjetno izazvane”.

Radiotelevizija Crne Gore (RTCG) javlja da je, uz još pet osoba koje su sudjelovale u neredima na Cetinju, uhićen i savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović. Na barikadama na potezu Cetinje-Podgorica zapaljene su automobilske gume.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da se policija koristila suzavcem i šok-bombama kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu. Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona. Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije dođu u prijestolnicu.

Prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici. Naime, postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, jer dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a. Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska pravoslavna crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

Crnogorci, između ostalog, smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje prema tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje./HMS/

- Advertisement -

28 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Risovčanin
Risovčanin
2 years ago

Javio se i picousti.

djuro
djuro
2 years ago

Došlo vrijeme za finale

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
2 years ago

Muslimani (Bošnje i Šiptari) se bore za Crnu Goru! Šerijatsku Crnu Goru, naravno, a jedino ti tzv pravoslavni Crnogorci nikako da skontaju štos.

veritas
veritas
2 years ago

Porfirija se do sada naivno doživljavalo kao mirotvorca. Dolaskom na Cetinje u tuđu vjersku svetinju, oteti cetinski manastir, pokazao je pravo
lice: ono svetosavsko!

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  veritas

Nažalost, a bio je tako *sladak* nakon imenovanja i dolaska u Zagreb, tepajući i dodvorajavući se Purgerima kako je lijepo dočekan i kako se već osjeća kao kod kuće (a lepa mu kuća tisuću km daleko).

Anonimac
Anonimac
2 years ago

Što bi na ovo sve rekao Vladika crnogorski Petar Petrović Njegoš, vladika autohtone, crnogorske crkve.

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  Anonimac

On je to već rekao u svojim stihovima, između ostalog i ovo:
“Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom.”

EDO
EDO
2 years ago

Vucko lagano krenuo u akciju, lahko mu je kad se naoruzao do zuba, prvo CG, Kosovo pa slag na tortu BiH, a sta ce biti s Rvatima i s njihovim cvijecem, doduse uvelo isto jer se nije zalijevalo.

Risovčanin
Risovčanin
2 years ago
Reply to  EDO

Hrvatu neće faliti ništa Hrvat znači ratnik bilo i bit će a picousti može samo dobiti po pici🍻,brrrm 🚜

DUDEK
DUDEK
2 years ago
Reply to  EDO

Ima u Bosni još Blaža Kraljevica, ŠIBERA VIKICA i …..

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  EDO

Vučko će polomiti klimave očnjake već na bratskoj Crnoj Gori, a o Kosovu i BiH može samo maštati u magnovenju.

Bosnjak
Bosnjak
2 years ago

Spc nastavlja sa teroristickim djelovanjem

Risovčanin
Risovčanin
2 years ago
Reply to  Bosnjak

Doće i oni na red ,samo lagano ,nama se ne žuri samo laganini

EDO
EDO
2 years ago
Reply to  Risovčanin

Kad Vule kreces na BiH, vidim ravnogorci se poredali i cekaju, cekao si lukavo da Ameri zabiju sami sebi autogol pa krenuo u akciju.

vitina
vitina
2 years ago

Ovo je pravi ispit za patrijarha Porfirija, na ovom će pokazati dali je pravi čovjek od vjere i dali mu je stalo do naroda, ili je pravi nasljednik velikosrbina Irineja.

DUDEK
DUDEK
2 years ago
Reply to  vitina

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u Srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Klixovac
Klixovac
2 years ago

Nikada se o SPC ne govori o organizaciji koja u svom krilu je krila najtrazenije ratne zlocince, niti se o Ratku Mladicu govori kao o pravoslavnom fundamentalisti mada je samo podsjecanje na njegovu izjavu iz Srebrenice 12. jula 1995 dovoljan dokaz mojoj tvrdnji. Iako je Hrvatska i BiH bila na meti i uvijek ce biti trn u oku pravoslavnim fundamentalistima o tome se nikada ne govori na taj nacin.Pravoslavlje je u velikoj mjeri (zajedno sa bolesnim nacionalizmom i teritorijalnim pretenzijama) formiralo motive za njihove zlocinacke postupke, njihovo svestenstvo je blagosiljalo zlocine, i nema razloga zasto ih ne nazivati pravim imenom SVETOSAVSKO GENOCIDNI TERORISTI.

Brcak 215
Brcak 215
2 years ago

SPC je sve samo ne crkva.To je jedna ektremno-nationalisticka organizacija koja tezi ka Velikoj Srbiji…

Prorok
Prorok
2 years ago

ZZ-Top je nedavno izgubio jednog clana pa mislim da bi neka od ovih bradatih utvara bas pristala u tu grupu

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  Prorok

Haha.. nažalost ove bradate sablasti znaju tamburati samo jednu pjesmu
“Srbija do Tokija”

Pepy
Pepy
2 years ago

Srbijanski fašizam na djelu. Izvor i uzrok stoljetnih sukoba na ovim prostorima. Ne dajte se Crnogorci.

Klica
Klica
2 years ago

Jeli bogati Gotivina bio u Šćitu – Rama i ako nije kriv što se nije predao već je bježao i krio se ja ga neznam koji je nevin da bježi i krije se . …………..

Последний

Za kazneno djelo pomaganja raznim zločincima diplomatski imunitet ne štiti Murpheya. RTRS je prva shvatila našu priču. Hvala joj!

Prije objave ovog videa, koji je objavila TV Republike Srpske, moramo da pošaljemo u tri lijepe 3,14zde materine sljedeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -