Utorak, 30 travnja, 2024

Berlin bijesan zbog uhićenja britanskog državljanina osumnjičenog za špijuniranje za Rusiju

Must Read

Ranije tijekom dana njemačko je tužiteljstvo objavilo da su vlasti privele britanskog državljanina optuženog za špijuniranje za rusku obavještajnu službu. Velika Britanija potvrdila je da je uhićenje izvršeno, dok Rusija još nije komentirala optužbe.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas reagirao je na izvještaje o uhićenju britanskog državljanina u Njemačkoj zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, rekavši da je takva špijunaža državljana savezničke nacije “apsolutno neprihvatljiva”.

“Izuzetno ozbiljno shvaćamo informacije o obavještajnim aktivnostima u interesu ruskih specijalnih službi jer je špijunaža protiv bliskog saveznika na njemačkom teritoriju apsolutno neprihvatljiva”, rekao je Maas obraćajući se novinarima u srijedu.

Ministar vanjskih poslova rekao je da još nije kontaktirao svoje kolege u Velikoj Britaniji u vezi s uhićenjem zbog špijunaže, ali je rekao da je spreman podržati istragu.

Ranije u srijedu njemački tužitelji objavili su da je Savezna kriminalistička policija u utorak u njemačkom Potsdamu uhitila 57-godišnjeg britanskog državljanina po imenu David S. zbog sumnje u pogledu špijunaže u ime neimenovane ruske obavještajne agencije. Obavljen je pretres doma i radnog mjesta osumnjičenika: britansko veleposlanstvo u Berlinu. Optužen je za suradnju sa stranom obavještajnom službom od studenog 2020.

Scotland Yard je kasnije potvrdio ovu informaciju, naglasivši da je slučaj u nadležnosti njemačke policije, ali dodavši da su spremni pružiti svu potrebnu pomoć.

Moskva se još nije očitovala o tom pitanju, a rusko veleposlanstvo u Njemačkoj pokazalo je da nema što za prijaviti o ovome. U svojim je komentarima u srijedu Maas rekao da nije kontaktirao svoje ruske kolege.

Također u srijedu, njemački novinski časopis Focus Online izvijestio je da je David S. barem jednom prilikom dostavio ruskim obavještajnim službama dokumente o protuterorističkim operacijama vezanim uz još nepoznate zemlje u zamjenu za nepoznatu svotu novca. Časopis je naznačio da je “prilično neobično” smatranje da osumnjičeni nije uživao diplomatski imunitet, unatoč tome što je radio za britansko veleposlanstvo. Uobičajeno je napomenuto da se diplomatski časnici za vezu proglašavaju “persona non grata” i protjeruju, a ne procesuiraju, ako se sumnja da se bave neprimjerenim ili nezakonitim aktivnostima, piše Logično.com

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bollero
Bollero
2 years ago

Standardna british pojava.

haram baja
haram baja
2 years ago

Čitav Zapad je korumpiran do jaja a najveći uspjeh zapadnih političara je postati nečij i lobista, Naravno, Erdogan i njegovi islamisti plaćaju najbolje pa se zapadni političari sami nude Erdoganu a spremni su raditi za njega čak i u pola cijene. I, na kraju se neko na Zapadu kao odjednom ibreti zbog toga?! Fuj, koji licemjeri, počevši od Hajka pa do njegovog Kristijana koji je upravo stigao u Bosnu da radi za Erdogana…

Последний

SVI ĆE NA CRNU LISTU: Umjesto u Sarajevu, zamislite, u Mostaru održan sastanak Uprava javnih poštanskih operatera u BiH

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske provocirali su danas Michaela Murpheya...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -