Published On: Čet, kol 12th, 2021

TALIBANI OD KABULA UDALJENI SAMO 150 KM Zapadne zemlje panično pozivaju svoje građane da odmah napuste Afganistan

Talibanski borci u četvrtak su zauzeli strateški važan afganistanski grad Ghazni te su sada od Kabula udaljeni samo oko 150 km.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozvale američke građane da komercijalnim letovima što prije napuste Afganistan, objavljeno je na internetskoj stranici američkog veleposlanstva u Kabulu.

Talibanski borci u četvrtak su zauzeli strateški važan afganistanski grad Ghazni te su sada od Kabula udaljeni samo oko 150 km.

“Veleposlanstvo SAD-a poziva svoje građane koji se nalaze u Afganistanu da odmah napuste tu zemlju koristeći dostupne komercijalne letove”, stoji u obavijesti veleposlanstva.

“S obzirom na sigurnosne uvjete i smanjen broj osoblja, mogućnost američkog veleposlanstva u Afganistanu da pomogne svojim državljanima vrlo je ograničena čak i unutar Kabula”, stoji u obavijesti.

Sjedinjene Države su 27. travnja naredile vladinim zaposlenicima da napuste veleposlanstvo u Kabulu ako svoj posao mogu obavljati drugdje, kao razlog navodeći sve veće nasilje u gradu.

Odgovarajući na pitanja o tomu je li vjerojatna evakuacija veleposlanstva, glasnogovornik State Departmenta Ned Price je ranije ovaj tjedan kazao da se službeni stav veleposlanstva nije izmijenio, dodavši kako Washington svakodnevno procjenjuje u kolikoj je mjeri situacija blizu veleposlanstva u Kabulu opasna, prenosi Hina.

Njemačka pozvala svoje građane da što prije napuste Afganistan

Njemačka je pozvala svoje građane da zbog sigurnosne situacije napuste Afganistan redovnim letovima što je prije moguće.

Nakon žestokih borbi s vladinim snagama talibanski borci zauzeli su u četvrtak strateški važan grad Ghazni te su sada od Kabula udaljeni manje od 150 km.

Brzina kojom napreduju talibani i njihovo nasilje izazvali su gnjev mnogih Afganistanaca, osobito nakon što je američki predsjednik Joe Biden naredio povlačenje američkih trupa, ostavivši vladu da se s islamističkom grupom bori sama.

“Pozivamo sve njemačke državljane u Afganistanu da iskoriste priliku i da što prije napuste zemlju redovnim letovima”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na internetskoj stranici.

Ministar obrane odbacio je u ponedjeljak poziv da Berlin pošalje svoje vojnike natrag u Afganistan nakon što su pobunjenici zauzeli Kunduz, grad u kojemu su njemačke trupe bile raspoređene čitavo desetljeće.

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći vojni kontingent nakon Sjedinjenih Država, a u borbama oko Kunduza izgubila je više vojnika nego na bilo kojem bojištu od Drugoga svjetskog rata.

guest
nije obvezno
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x