Published On: Čet, kol 12th, 2021

Berlin bijesan zbog uhićenja britanskog državljanina osumnjičenog za špijuniranje za Rusiju

Ranije tijekom dana njemačko je tužiteljstvo objavilo da su vlasti privele britanskog državljanina optuženog za špijuniranje za rusku obavještajnu službu. Velika Britanija potvrdila je da je uhićenje izvršeno, dok Rusija još nije komentirala optužbe.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas reagirao je na izvještaje o uhićenju britanskog državljanina u Njemačkoj zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, rekavši da je takva špijunaža državljana savezničke nacije “apsolutno neprihvatljiva”.

“Izuzetno ozbiljno shvaćamo informacije o obavještajnim aktivnostima u interesu ruskih specijalnih službi jer je špijunaža protiv bliskog saveznika na njemačkom teritoriju apsolutno neprihvatljiva”, rekao je Maas obraćajući se novinarima u srijedu.

Ministar vanjskih poslova rekao je da još nije kontaktirao svoje kolege u Velikoj Britaniji u vezi s uhićenjem zbog špijunaže, ali je rekao da je spreman podržati istragu.

Ranije u srijedu njemački tužitelji objavili su da je Savezna kriminalistička policija u utorak u njemačkom Potsdamu uhitila 57-godišnjeg britanskog državljanina po imenu David S. zbog sumnje u pogledu špijunaže u ime neimenovane ruske obavještajne agencije. Obavljen je pretres doma i radnog mjesta osumnjičenika: britansko veleposlanstvo u Berlinu. Optužen je za suradnju sa stranom obavještajnom službom od studenog 2020.

Scotland Yard je kasnije potvrdio ovu informaciju, naglasivši da je slučaj u nadležnosti njemačke policije, ali dodavši da su spremni pružiti svu potrebnu pomoć.

Moskva se još nije očitovala o tom pitanju, a rusko veleposlanstvo u Njemačkoj pokazalo je da nema što za prijaviti o ovome. U svojim je komentarima u srijedu Maas rekao da nije kontaktirao svoje ruske kolege.

Također u srijedu, njemački novinski časopis Focus Online izvijestio je da je David S. barem jednom prilikom dostavio ruskim obavještajnim službama dokumente o protuterorističkim operacijama vezanim uz još nepoznate zemlje u zamjenu za nepoznatu svotu novca. Časopis je naznačio da je “prilično neobično” smatranje da osumnjičeni nije uživao diplomatski imunitet, unatoč tome što je radio za britansko veleposlanstvo. Uobičajeno je napomenuto da se diplomatski časnici za vezu proglašavaju “persona non grata” i protjeruju, a ne procesuiraju, ako se sumnja da se bave neprimjerenim ili nezakonitim aktivnostima, piše Logično.com

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x