Petak, 3 svibnja, 2024

Zapovjednici iznenađeni odlukom BiH da ih se procesuira: “Ne znam o kakvom zločinu govore”

Must Read

Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu Hrvatske, rekao je Vinko Vrbanac za 24sata.hr.

Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina, pišu 24sata.hr.

Nova TV doznaje da se radi o 14 hrvatskih časnika, među kojima su ratni zapovjednici Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

BiH ih – na istom popisu traženih – terete za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

– Nitko nas o tome nije obavijestio, saznali smo iz medija. Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu – rekao je Vinko Vrbanac za 24sata.

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da taj film “ne budu gledali”.

Poručuju slično i iz Ministarstva pravosuđa.

“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, kaže Salapić.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -