Published On: Ned, kol 8th, 2021

POMIRBA SRPSKIH I HRVATSKIH NAVIJAČKIH SKUPINA: Delije se dive kraljevskom Kninu a Torcida srpskoj krvi

U čast pobjede Hrvatske vojske nad balvan terorizmom 1995 godine, Beogradske Delije , poznate po divljenju pobjednicima, na utakmici Crvene zvezde protiv Napretka iz Kruševca, koju je njihov klub dobio 1:0 istaknule su “želju” koju Hrvatska turistička zajednica može samo pozdraviti. Oni naime zagovaraju posjetu Hrvatskoj, posebice hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, te apeliraju da svaki Srbin treba posjetiti ovaj herojski grad u Hrvatskoj, koja bijaše  prijestolnica Hrvatske, sve do upada Osmanlija, nakon čega to postaje Bihać.

”Svako u amanet nek’ ostavi svom sinu, srpsku trobojku da se zavijori u Kninu”, lijepa je poruka je koju su Delije istaknule, u želji da i Srbi pohode ovaj grad u kojem trebaju razviti svoju zastavu, kao znak da su bili tu. Delije su na ovaj lijepi način tako obilježili obljetnicu Oluje, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Torcida je odgovorila jednako lijepo. Shvativši kako je čin Delija vanvremenski u svojoj navijačkoj epici istaknuli su vrijednost srpske krvi, koju je i kralj Tomislav jako cijenio. Poznato je naime da je naš hrvatski kralj poveo hrvatsku vojsku u ratu protiv Bugara kako bi pomogao braći Srbima da se obrane. Odgovor Torcide Delijama je također lijep, bratski i pomirljivoga tona.

Naime na putu do pobjede Splićane je pratila njihova Torcida koja je ubacivanjem baklji u teren zaposlila vatrogasce, a s tribina se pjevalo:

“Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina”, nakon čega se Goricom zaorila “Moja domovina”.

Netko će reći da je pjesma gruba i netolerantna, no već nakon drugog čitanja, shvaćano da Torcida poručuje, da nema te snage, junaštva i borbenosti u vinu, ma koje kvalitete i boje bilo koliko ga se krije u srpskoj krvi.  Divljenje Srbima, opsjednutost istima čest je motiv Torcidinih pjesama.

Neki će reći da je Torcida ustaški klub  no varaju se. Svaki pravi torcidaš zna da je po naredbi Talijana i po izvršenju Ustaša, kompletan prvi tim Torcide skupa s RNK Anarhom, streljan 1941 godine u Sinju. Bilo bi stoga iluzorno vjerovati kako su današnji navijači Torcide iti malo ustašoidni ako znaju da su im ustaše streljale prve postave kluba tijekom 1941.

Osim ako bi prihvatili činjenicu da su navijači Hajduka, Torcidaši, ljudi iznimne glupoće u sebi. U što naravno ne treba uopće vjerovati. Jer svi znamo da oni to nisu.

Napomena: Tekst je ironijski osvrt na idiotizme navijača i  financiran je  kroz program zaklade  Aleksandar Karađorđević – Stjepan Radić
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare