Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Biden: Narod u BiH zaslužuje bolje

Must Read

SARAJEVO – Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, autorskim tekstom u Financial Timesu oglasio se i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, posebno se osvrćući na stanje u BiH i poručujući da “narod zaslužuje bolje”.

On je pohvalio napore službenog Zagreba koji su završili ulaskom Hrvatske u EU, prenosi u današnji Dnevni avaz. 

– Uspjeh Hrvatske daleko da je od toga da je bio neizbježan. U suštini, on je svjedočenje o hrabrosti njenih građana i lidera koji su prevladali izazove ultranacionalizma i gnjeva – napisao je Biden.

Naglasio je da novo proširenje EU daje priliku i susjedima Hrvatske. No, da bi se otisnuli na daljnji europski put, neki od njih “moraju napraviti teške izbore kojima će trasirati vlastiti put u Europu”.

Biden, potom, piše da je posljednjih mjeseci imao nekoliko sastanaka s određenim liderima s Balkana.

– Srbija i Kosovo bili su zarobljeni u dubokoj i ogorčenoj borbi sve do sada. Kroz dijalog, suradnju ali i bolne kompromise, premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su povijesni sporazum o normalizaciji odnosa. Naredni koraci neće biti jednostavni, ali ovi lideri svojim su građanima dali priliku bez premca – napisao je Biden.

Kako je naveo, još ima “nekih koji su zapeli na etničkim žalopojkama, osobnim sukobljavanjima i pristupu koji ne donosi nikakvog napretka i koji koči procese”.

– Prije četiri godine bio sam u Sarajevu. U Parlamentu sam rekao političarima i dužnosnicima da su vrata bila otvorena i za BiH da postane sastavni dio Europe te da im SAD želi pomoći u tome. Da bi se to desilo, potreban je sporazum kojim će se iz Ustava BiH eliminirati diskriminacija manjina te odluka o registraciji vojne imovine. Ništa od toga se nije dogodilo. Narod Bosne zaslužuje bolje – naglasio je Biden.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljudi masovno bježe iz područja oko Harkiva u strahu od ponovne ruske okupacije

Stanovnici Vovčanska masovno se evakuiraju iz grada zbog straha od nove ruske okupacije, javlja Radio Sloboda i naglašava da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -