Published On: Wed, Jul 3rd, 2013

Obavještajci: Svi špijuniraju sve

LONDON – Europljani su bijesni zbog otkrića da su ih SAD špijunirala, ali odlično znaju prvo pravilo obavještajne igre – svi špijuniraju sve, kažu bivši obavještajci.

Predsjednik SAD Barak Obama i sam je ovo sugerirao u pokušaju da ublaži aferu povodom otkrića da je američka Nacionalna služba sigurnosti / NSA / prisluškivala misiju EU u Vašingtionu i ambasade svojih saveznika.

“Jamčim vam da u europskim glavnim gradovima postoje ljudi koje zanima, ako ne baš šta sam doručkovao, onda barem o čemu razgovarati u slučaju da treba da se sastanem s njihovim čelnicima. To je način na koji funkcioniraju obavještajne službe”, rekao je Obama ranije ove sedmice u Tanzaniji.

Bivši šef NSA Michael Hayden odbacio je kritike na račun SAD i rekao da Amerika nije jedina koja špijunira svoje prijatelje.

“Svaki Europljanin koji je bijesan zbog međunarodne špijunaže treba prvo da pogleda što radi njegova vlada”. Rekao je Hayden televiziji Si-Bi-Es.

Drugi obavještajni dužnosnik rekao je da ga ova situacija podsjeća na francuskog policajca u filmu “Casablanca”, koji se pretvara da je šokiran otkrićem da se u rikov baru odvija kockanje.

“Francuzi špijuniraju nas i Engleze. Izraelci, Rusi, Britanci, Amerikanci, Kinezi – sve velike zemlje s ozbiljnim obavještajnim službama uvijek su špijunirale sve vlade drugih zemalja”, rekao je AFP-u dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Jedan europski izvor, koji je također želio ostati anoniman, rekao je da su zapadni saveznici bijesni zbog razmjera elektronskog nadzora kojim su se bavile SAD, što je objelodanio Edward Snouden, nekadašnji službenik američke Centralne obavještajne agencije / CIA /.

James Luis, bivši visoki američki dužnosnik i stručnjak za cyber sigurnost, kaže da su pojedine kritike “pomalo šuplje”, pošto “velike europske zemlje rade vrlo slične stvari”.

Nekadašnji časnik CIA-e Džžon SOJER smatra da je “licemjerstvo dio ove igre” i da odavno postoji tradicija da se o špijunaži javno govori jedno, au tajnosti odobrava nešto sasvim drugo.

Sawyer je radio u programu upravljanja tajnim zatvorima za osumnjičene teroriste poslije napada na SAD 11. rujna 2001. godine. On kaže da je CIA redovito dijelila informacije s “europskim partnerima” koje je dobivala tijekom grubih ispitivanja.

“Ali kada je to dospjelo u javnost, oni su bili šokirani, zgroženi i osuđivali su nas zbog toga. Tako funkcionira ova igra”, rekao je Sawyer.

On je dodao da SAD znaju tko špijunira Ameriku i da, ako netko u Europi stvari pogura predaleko, Obama može kaže: “U redu, evo dokaza da ova europska zemlja iks špijunira Ameriku”.