Subota, 27 travnja, 2024

Španjolska vlada i katalonski separatisti pregovore o neovisnosti nastavljaju ujesen

Must Read

Španjolska vlada i pristaše katalonske neovisnosti nastavit će dijalog trećeg tjedna u rujnu, rekao je katalonski predsjednik, gotovo četiri godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije, što je prouzročilo jednu od najtežih političkih kriza u Španjolskoj u novije vrijeme.

“Nastavak dijaloga o političkom sukobu dviju vlada zakazan je za treći tjedan u rujnu u Barceloni”, rekao je Pere Aragones na tiskovnoj konferenciji u Madridu, gdje ga je prvi put primio socijalistički premijer Pedro Sanchez.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon pomilovanja i izlaska iz zatvora devetero pristaša katalonske neovisnosti koji su bili osuđeni za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja u listopadu 2017., što je bio znak dobre volje Madrida radi nastavka pregovora s Katalonijom.

Nastavak pregovora

Novi katalonski predsjednik, separatist Pere Aragones, tako je službeno potvrdio nastavak pregovora i rekao da će se na njima razgovarati o temama poput “infrastruktura, europskih fondova i ulaganja središnje države u Kataloniji”.

Pokušaj odcjepljenja ove bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, sa 7.8 milijuna stanovnika, jedna je od najgorih političkih kriza u Španjolskoj od kraja Francove diktature 1975.

Unatoč sudskoj zabrani, pokrajinska vlada Carlesa Puigdemonta organizirala je referendum o samoodređenju, koji je obilježilo policijsko nasilje.

Nekoliko tjedana poslije katalonski parlament je jednostrano proglasio neovisnost te pokrajine.

Španjolska vlada, tada u rukama konzervativaca, reagirala je tako što je smijenila katalonsku vladu i uvela izravnu kontrolu nad tim područjem./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Wer schlägt uns die Resolution zur lebendigen bosniakischen Srebrenica vor, während das tote kroatische Grabovica ignoriert wird?

Offiziell sind es Deutschland und Ruanda. Tatsächlich aber ist es die Bundesrepublik Deutschland, ein Land mit doppeltem Ziel in...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -