Published On: Sri, lip 30th, 2021

Španjolska vlada i katalonski separatisti pregovore o neovisnosti nastavljaju ujesen

Španjolska vlada i pristaše katalonske neovisnosti nastavit će dijalog trećeg tjedna u rujnu, rekao je katalonski predsjednik, gotovo četiri godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije, što je prouzročilo jednu od najtežih političkih kriza u Španjolskoj u novije vrijeme.

“Nastavak dijaloga o političkom sukobu dviju vlada zakazan je za treći tjedan u rujnu u Barceloni”, rekao je Pere Aragones na tiskovnoj konferenciji u Madridu, gdje ga je prvi put primio socijalistički premijer Pedro Sanchez.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon pomilovanja i izlaska iz zatvora devetero pristaša katalonske neovisnosti koji su bili osuđeni za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja u listopadu 2017., što je bio znak dobre volje Madrida radi nastavka pregovora s Katalonijom.

Nastavak pregovora

Novi katalonski predsjednik, separatist Pere Aragones, tako je službeno potvrdio nastavak pregovora i rekao da će se na njima razgovarati o temama poput “infrastruktura, europskih fondova i ulaganja središnje države u Kataloniji”.

Pokušaj odcjepljenja ove bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, sa 7.8 milijuna stanovnika, jedna je od najgorih političkih kriza u Španjolskoj od kraja Francove diktature 1975.

Unatoč sudskoj zabrani, pokrajinska vlada Carlesa Puigdemonta organizirala je referendum o samoodređenju, koji je obilježilo policijsko nasilje.

Nekoliko tjedana poslije katalonski parlament je jednostrano proglasio neovisnost te pokrajine.

Španjolska vlada, tada u rukama konzervativaca, reagirala je tako što je smijenila katalonsku vladu i uvela izravnu kontrolu nad tim područjem./HMS/