Nedjelja, 5 svibnja, 2024

HRVATSKI STUDENTI: BiH nije šerijatska nego sekularna država

Must Read

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) podsjeća da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je, navode u priopćenju za javnost, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis, svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

Posebno je skandalozan, ističu iz HSPF-a agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Naglašavaju kako je autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka imperativ u svakom demokratskom društvu. Svaki napad na tu autonomiju, ističu, predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo.

-Pored prijetećeg i ucjenjivačkog tona priopćenja Medžlisa islamske zajednice u Mostaru, nemoguće je ne primjetiti izrazito sugestivan i neprijateljski raspoložen sentiment prema hrvatskom narodu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, kao i pravoslavnim vjernicima, navodi se u priopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

U HSPF-u vjeruju kako takve poruke ne doprinose međunacionalnim i međukonfesionalnim odnosima u Mostaru, ali i u cijeloj BiH. Pozivaju sve društvene aktere da se vrate svojoj izvornoj misiji djelovanja – vjerske zajednice duhovnoj dimenziji, a politički akteri političkim procesima.

Također pozivaju sve političke stranke i međunarodne organizacije u BiH da stanu u obranu sekularnog i demokratskog poretka, slobode djelovanja i građanskih vrijednosti općenito. Jedino takav jasan konsenzus može biti garancija da se slično agresivno uplitanje u političke procese neće ponoviti, bez obzira o kojoj vjerskoj zajednici se radilo, ističu u HSPF-u./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -