Utorak, 7 svibnja, 2024

Čović: Optimističan sam oko izmjene Izbornog zakona BiH

Must Read

Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH koji će osigurati i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini, a to će svakako tražiti značajne preinake u odnosu na ono što je osnovni Daytonski ugovor, istaknuo je u subotu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske održanom u subotu u Mostaru.

– Već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima o oblikovanju Ustava Bosne i Hercegovine na tragu prelaska iz Daytonske u europsku fazu, a to je nešto što ćemo i dalje raditi. Nažalost ne osjećam da imamo dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a ona bi u oba doma državnog parlamenta morala imati dvotrećinsku većinu da bi mi napravili promjenu i nisam baš previše optimističan, ali sam zato jako optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske (RH) Nataša Tramišak, koja kao i ministar Radman predstavljaju ključne resore kada su u pitanju direktna komunikacija i suradnja s institucijama EU, ocijenila je kako su izazovi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas veliki.

– Jedinstveni smo kada je u pitanju smjer daljnjeg razvoja, poboljšanja i jačanja kvalitete života prvenstveno u Mostaru, a onda i diljem BiH. Hrvatska očekuje izdašnu omotnicu u novom višegodišnjem financijskom okviru, a riječ je o više od 24 milijarde eura. Za područje Bosne i Hercegovine imamo priliku koristiti Interreg IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora i možemo reći da je već sada, u ovom programskom razdoblju bilo kvalitetnih projekata i suradnje, a u kontekstu novih 184 milijuna eura zasigurno će veća alokacija sredstava biti usmjerena na ovo područje. Bitno je spomenuti kako RH iz nacionalnog državnog proračuna također planira i novi program suradnje s BiH – podvukla je Tramišak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako vrlo česti dolasci izaslanstva RH govore o zainteresiranosti, a i ustavnoj obvezi Republike Hrvatske kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i BiH općenito.

– Bosnu i Hercegovinu Hrvatska gleda kao jednu stabilnu i na svim razinama funkcionalnu cjelinu u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati harmonični odnos. Hrvatska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju, ali i za članstvo u NATO-u i tu će BiH u Hrvatskoj zaista imati iskrenog i pravog zagovaratelja – kazao je Radman.

Istaknuo je kako se nada da će izbori u Mostaru konačno uroditi plodom kako bi se izborom gradonačelnika i stabilne gradske vlasti jamčio razvoj na dobrobit građana Mostara.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -