Subota, 18 svibnja, 2024

Sarajevo proslavlja Bidenovu pobjedu, Inzko vjeruje da će on “okrenuti novi list”

Must Read

Sarajevo proslavlja Bidenovu pobjedu, Inzko vjeruje da će on “okrenuti novi list”

Sarajevo u nedjelju proslavlja pobjedu Joea Bidena na izborima za američkog predsjednika a visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kazao je kako očekuje da će se novi stanar u Bijeloj kući “okrenuti novi list” u odnosu prema Balkanu, pa tako i prema BiH.

Gradska uprava Sarajeva odlučila je da u čast Bidenove pobjede znamenita zgrada stare sarajevske Vijećnice u nedjelju bude osvjetljena na posebni način što je praksa u slučajevima kada glavni grad BiH obilježava značajna zbivanja i želi istaknuti prijateljske odnose s drugim državama, prenosi Hina.

Sarajlijama je istodobno upućen poziv da sukladno epidemiološkim mjerama i sami dođu pred Vijećnicu i tako se pridruže proslavi Bidenove pobjede.

Visoki predstavnik Inzko tijekom dana se pridružio nizu bosanskohercegovačkih političara koji su već čestitali Bidenu.

U priopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) istaknuto je kako je Inzko osobno imao priliku razgovarati s Bidenom te kako novi američki predsjednik na vanjskopolitičkom planu sigurno računa na niz iskusnih osoba dobro upoznatih sa stanjem u BiH i za koje je izgledno da bi mogli ponovo biti angažirani u američkoj diplomaciji.

Spomenuo je pri tom Nicholasa Burnsa, nekadašnjeg zamjenika Hillary Clinton u State Departmentu te bivše veleposlanice SAD u Ujedinjenim narodima Susan Rice i Samanthu Power ali i Elvira Klempića podrijetlom iz BiH koji je bio članom Bidenova izbornog tima i njegov savjetnik za odnose s etničkim zajednicama.

Upravo je Klempić bio taj koji je s medijima u BiH prvi podijelio informaciju da Biden u svom izbornom programu  ima i tu zemlju i kani joj dati jasnu potporu u očuvanju njene neovisnosti i teritorijalnog integriteta te joj pomoći na putu ka euroatlantskim integracijama.

“Pred predsjednikom Bidenom nalaze se stotine pitanja koja traže rješenje, kako u inozemstvu tako i kod kuće, između ostalog i kriza koju je izazvala pandemija. Ali ohrabrujuće je to što on poznaje ovu regiju i što oko sebe ima niz visoko kvalificiranih i motiviranih ljudi koji se cijeli život bave jugoistočnom Evropom”, napisao je Inzko.

Dodao je kako je uvjeren da je novi predsjednik SAD-a istinski prijatelj BiH i da će, zajedno s europskim partnerima, okrenuti novi list u ovom dijelu Europe.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BIH Policija traži biciklistu koji je ozlijedio pješaka i pobjegao

Pješak starije životne dobi završio na Klinici za neurokirurgiju nakon prometne nesreće u Sarajevu. U ulici Bardakčije, općina Centar,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -