Subota, 4 svibnja, 2024

ČERKEZ: Tri kantona nisu dostavili informaciju o bolničkim kapacitetima za Covid-pacijente

Must Read

Tri kantona, Srednjobosanski, Kanton Sarajevo i Kanton 10 još nisu dostavili Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva informaciju da su sve bolnice na njihovom području stavile na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za Covid-pacijente.

Kazao nam je to prim. dr. Goran Čerkez, i dodao da Krizni štab neće brojati koliko koja zdravstvena ustanova ima kreveta, te da očekuje da i ova tri kantona što prije dostave informaciju.

Uslijedilo je to nakon što je Krizni štab na svojoj izvanrednoj sjednici od prije nekoliko dana donio naredbu da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i dao im rok od 72 sata.

– Iako je dat rok od 72 sata, nećemo biti prijeki sud. Očekujemo da ćemo i od ova tri kantona što prije dobiti informaciju da su osigurali 30 posto svojih kapaciteta za liječenje Covid-oboljelih – dodaje Čerkez.

Hladnije vrijeme i boravak u zatvorenim prostorima razlog su, kaže, visokim brojkama novooboljelih.

– Ljudi sada više borave u zatvorenim prostorima koji se manje provjetravaju. Mnogi unutar tih prostora ne nose maske i to je sigurno jedan od razloga većeg broja oboljelih. S druge strane, i sama klima pogoduje širenju virusa, a u nekoj određenoj mjeri i nepoštivanje mjera koje su na snazi, odnosno slab nadzor nad njihovim provođenjem – navodi Čerkez.

Kako bi brojke počele padati moraju se poštovati mjere i vršiti, kako kaže, kvalitetan nadzor nad tim.

– Bez toga bit će jako teško očekivati pomak. Cijela Europa susreće se s istim problem i svi zdravstveni sistemi su na velikom ispitu. Mi još uvijek pružamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a kada je riječ o smrtnosti od COVID-19 u BiH, ona je u okvirima europskog prosjeka. Za sada mala BiH s relativno limitiranim medicinskim kadrom, do sada je zadovoljavajuće obavila svoj posao – ističe Čerkez.

Nakon što je Hrvatska od utorka uvela da u toj državi izolacija i samoizolacija više ne traju 14, nego deset dana, pitali smo Čerkeza, da li se razmišlja da se i na području Federacije BiH tako nešto uvede.

– Redovno pratimo stanje i na osnovu toga donosimo odluke. Još nismo u takvoj situaciji, što ne znači da nećemo biti u narednom periodu – dodaje.

Neke europske zemlje najavile su uvođenje lockdowna, a nagađa se da bi se i BiH, nakon Lokalnih izbora, mogla susresti s tim. Čerkez kaže kako su sve mjere u opciji.

– Sve je moguće, uključujući i lockdown, ali mi sami moramo izabrati između poštivanja mjera i življenja zajedno sa virusom na način kako je propisano, ili ići u dalje restrikcije – zaključio je Čerkez.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -