Srijeda, 8 svibnja, 2024

”Sirijski, džihadistički lovci djeluju u Nagorno-Karabahu”, izjavljuje Macron, citirajući povjerljive izvore

Must Read

Militanti iz ekstremističkih skupina prethodno aktivnih u Siriji stigli su u spornu regiju Nagorno-Karabah, usred vojnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Sad imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da su sirijski borci iz nekih džihadističkih skupina preko Gaziantepa stigli do bojnog polja Nagorno-Karabaha”, rekao je Macron novinarima dok je dolazio na summit EU, koji se treba održati u Bruxellesu, spominjući grad na jugu Turske, kojeg su militanti navodno prošli na putu do sporne regije.

Francuski čelnik prestao je optuživati Ankaru za umiješanost u navodno raspoređivanje snaga, ali rekao je da je “ovo vrlo ozbiljna nova činjenica koja mijenja situaciju” na terenu.

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što su Macron, ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump izdali zajedničku izjavu u kojoj traže hitan prekid vatre između Erevana i Bakua, osuđujući pritom nedavnu eskalaciju nasilja.

Stoljetni sukob dva susjeda planuo je prošlog vikenda, nakon razmjene vatre između azerbejdžanskih i armenskih snaga u spornoj regiji. Nagorno-Karabah međunarodno je priznat kao dio Azerbajdžana, ali de facto ga kontrolira njegovo etničko armensko stanovništvo od kraja rata, koji je izbio tijekom raspada Sovjetskog Saveza. Baku i Erevan imaju snažne pretenzije prema tom dijelu teritorija.

Iako je Rusija javno ostala neutralna, pozivajući obje strane da prestanu s nasiljem i nudeći posredovanje u razgovorima, Turska je obećala podršku Azerbajdžanu, nudeći vojnu i diplomatsku pomoć iodbijajući onoga što je nazvala “armenskom agresijom”. Ankara je u međuvremenu više puta poricala da su njene snage na bilo koji način bile uključene u sukob, unatoč tome što je Armenija optužila Tursku za koordinaciju azerbajdžanskih zračnih napada i rušenje armenskih vojnih zrakoplova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je poziv trojice predsjednika za prekid vatre kao neprihvatljiv, rekavši pritom da je došlo “vrijeme za djelovanje”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -