Utorak, 7 svibnja, 2024

“Golotinja” – Promocija knjige poezije Berislava Juriča

Must Read

Promocija zbirke poezije ‘Golotinja’ Berislava Juriča održat će se 1. listopada u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o najboljoj knjizi poezije u 2019. godini po sudu Fondacije fra Grga Martić i drugoj Juričevoj knjizi. O zbirci će govoriti Milo Jukić, Josip Mlakić i Almin Kaplan.

U obrazloženju žirija Fondacije iz Kreševa navodi se kako ”iskonski pjesnički dar uspostavlja u ‘Golotinji’ univerzalne relacije u kojima lirski subjekt vlastiti nemir preobražava i poetski plodonosno predočava kao dramu svijeta”.

”Pri tome, plijeni konzistentna svedenost i jezgrovitost iskaza, bez ukrasa, tako da ovi stihovi sa svojom ogoljenom i pomalo okrutnom ljepotom naprosto ulaze ‘pod kožu’, što vjerodostojno i pjesnički uvjerljivo korespondira s konstantnom rezigniranošću, s onim, dakle, stanjem koje vodi ka rubu šutnje, pred konačnu zamuklost”, navodi se u obrazloženju zbog čega je Juričeva zbirka nagrađena.

Književnik Almin Kaplan kaže kako je riječ o autoru koji ”marljivo rovari jezikom u namjeri da svoju misao ili zapažanje ozvuči pa da to što napiše bude i pjesma u klasičnom značenju te forme/riječi”.

”I to je važno, pogotovo u vremenima kada pjesnici (pa i oni veliki) zanemaruju jezik u kojem stih mora da bude zametnut. I u njemu da živi. Jezik ovih pjesama njihov je adut podjednako koliko i Juričev osjećaj svijeta koji pomoću tog istog jezika dijeli s nama. Jurič je pjesnik blage naravi koliko god da njegovi stihovi ponekad zazvuče kao najava apokalipse”, navodi Kaplan u svojem tekstu o ‘Golotinji’.

O Juričevoj zbirci pisao je i Josip Mlakić, koji u svojem prvom tekstu o poeziji navodi da pjesme u ovoj zbirci ”nisu napisane da nekoga zadive, iako se i o tome da razgovarati, već su to prvenstveno pjesme u kojima se pjesnik razgolićuje”.

Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Duvnu. Živi i radi u Mostaru. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama Šimićevih susreta 1998. i 2005. godine. Nagrađen je i za najbolji tekst objavljen u studentskom listu Sveučilišta u Mostaru Opomena. Bio je osnivač i urednik gimnazijskog časopisa Marul, urednik u studentskom listu Opomena te novinar nekoliko internetskih portala. Radi kao urednik i kolumnist na portalu Bljesak.info te kao kolumnist mjesečnika Naša ognjišta i portala Al Jazeera Balkans. Scenarist je i redatelj serijala jednominutnih crtanih filmova o korupciji. Godine 2019. nagrađen je za najuspješniju istraživačku priču o tijekovima javnog novca.

Društvo novinara BiH proglasilo ga je novinarom godine u pisanim medijima za 2018. godinu.

Prije ‘Golotinje’, objavio je nagrađenu zbirku kratkih priča ‘Naspavani psi laju’./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -