Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Erdogan: Turska će odgovoriti na svaki napad na svoj istraživački brod

Must Read

Turski predsjednik Tayyip Erdogan upozorio je u petak Grčku da će njegova zemlja odgovoriti na svaki napad na svoj istraživački brod Oruc Reis u istočnom Sredozemlju, nakon što je izbio spor između dvije članice NATO-a oko istraživanja podmorja u regiji.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda čija su podmorja bogata energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Obraćajući se novinarima u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da je jedan od ratnih brodova koji je pratio Oruc Reis – Kemal Reis – “odgovorio na nužan način” na napad grčkog broda u četvrtak.

“Ako se to nastavi, dobit će odgovor”, rekao je.

U četvrtak, Erdogan je upozorio na “visoku cijenu” koju će Grčka platiti ako Oruc Reis bude napadnut.

Turski ministar vanjskih poslova ranije je u Ženevi rekao da njegova zemlja ne želi eskalaciju napetosti s Grčkom u istočnom Sredozemlju, naglasivši kako Ankara smatra Atenu odgovornom za tenzije.

“Ne želimo eskalaciju, ali Grčka treba djelovati u skladu sa zdravim razumom”, rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare sa svojim kolegom u Ženevi.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razgovarat će tijekom dana o sporu Turske i Grčke u istočnom Mediteranu na izvanrednom sastanku.

Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -