Utorak, 22 listopada, 2024

Dom naroda usvojio budžet za 2020. godinu, ali zbog različitog teksta mora na usaglašavanje

Vrlo
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da će se ići na formiranje zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta usvojenog ranije u Predstavničkom domu i teksta usvojenog sada na Domu naroda.

Većinom glasova u Komisiju za usaglašavanje teksta su imenovani delegatkinje Dušanka Majkić i Lidija Bradara, te delegat SDA Asim Sarajlić.

Bakir Izetbegović je, u toku rasprave, zatražio da se izvještaj Komisije za finansije i budžet Doma naroda razmatra odvojeno od budžeta, kako zbog amandmana delegatkinja iz HDZ-a ne bi bilo dovedeno u pitanje usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Međutim, delegati iz SDA su potom, nakon kratke pauze, glasali da budžet institucija BiH bude usvojen u različitom tekstu od onog teksta usvojenog na Predstavničkom domu.

Glavnu prepreku za usvajanje državnog budžeta predstavlja Dom naroda budući da je HDZ-u u tom zakonodavnom tijelu ranije omogućen takozvani “kontrolni paket”.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Delegat Asim Sarajlić je ranije upozorio da će HDZ ulaganjem amandmana na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda i njihovim usvajanjem na sjednici Doma naroda dovesti do toga da se tekst budžeta razlikuje od onog koji je ranije usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

To će, prema njegovim riječima, zahtijevati održavanje barem još po jedne sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH kako bi budžet institucija BiH za 2020. godinu konačno mogao biti objavljen u Službenom listu BiH.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SAD o slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju: Wowww!

Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -