Četvrtak, 19 rujna, 2024

Emmanuel Macron želi obrisati 20 milijardi duga Afričkim zemljama

Vrlo

Doista, ovo su riječi predsjednika Francuske Emmanuela Macrona izvučene iz njegovog obraćanja naciji. Osim ove izjave postoji još jedna, usko vezana za izjavu iz naslova. O toj izjavi, na koju nitko nije obratio pažnju, ćemo na kraju. O čemu se ovdje radi?

Već desetljećima bogate zemlja brišu afrički dug. Nerijetko se nude nove odgode plaćanja ili novi krediti. Afrika je na nekoj vrsti financijske infuzije kroz koju zapadne zemlja, uključujući danas i Kinu, sišu i ubrizgavaju financijska sredstva. Možemo slobodno reći da je Afrika na jednoj vrsti inducirane gospodarske kome, koja nikada nije dala konkretne rezultate.

Nakon stjecanja neovisnosti, mnoge afričke zemlje su naslijedile kolonijalni dug. Zaduživale su se za izgradnju svojih novih država. Malo tko zna “tajnu” afričkog duga. Afričke zemlje su se zaduživali s kamatama koje nisu bile fiksne. Svaka svjetska gospodarska kriza, bacala je Afriku na koljena.

Nakon naftne kriza, krajem 70-tih godina, Afričke zemlje su morale vraćati kredite s uvećanim kamatama. Onda su se pojavila dva glavna igrača: Svjetska banke i Međunarodni monetarni fond. Nudili su rješenja, a tražili reforme i liberalizaciju ekonomije.

Nova val zaduženje dolazi s Kinom koja postaje prvi vjerovnik afričkih država. Danas 40 afričkih zemalja duguje skoro 400 milijardi eura, od čega oko 150 milijardi potražuje Kina.

Francuski ekonomisti su vrlo skeptični. Macronovu ideju smatraju beskorisnom jer će razdužene afričke zemlje, kada im se obriše dug, iznova uzeti nove kredite od Kine. Doći će na isto, a Kina će postati glavni vjerovnik Afrike.

Logično? Da, ali ima ono “ali”!

Afričke zemlje duguju Francuskoj 12 milijardi eura i dodatnih 8 milijardi privatnim francuskim investitorima, što ukupno iznosi 20 milijardi eura.

Mnogi se pitaju kako će Francuska izdržati još jedan dodatni financijski šok? Odgovor se nalazi u drugoj izjavi koja sve razotkriva.

U svom obraćaju, predsjednik Macron je vrlo kratko i u celofan upakirano zatražio ustupak:

“Nalazimo u trenutku istine koji zahtijeva veće ambicije, smjelost, moment rekonstrukcije. Moramo znati kako pomoći našim susjedima u Africi da se učinkovitije bore protiv virusa, da im pomognemo ekonomski tako što ćemo masovno anulirati dugove … “Morat ćemo izgraditi strategiju na duge staze, planirati, biti ugljično skromni, predvidjeti, biti prilagodljivi kako bismo se suočili s predstojećim krizama“, izjavio je u svom obraćanju predsjednik Macron.

Skoro 30 godina živim u Francuskoj. Znam prepoznati cilj i ideju u političkom govoru.

Predsjednik Macron najavljuje brisanje dugova, ali ne bezuvjetno. Afričke zemlje će morati prihvatiti nove, ekološki čiste, tehnologije koja se mogu kupiti samo na Zapadu, a za koje je već deponirano na desetine tisuća patenata.

Brisanjem duga afričkim zemljama, Francuska želi spriječiti daljnji prodor kineskog kapitala i kineskih roba koje sve više plave afrički kontinent.

Upravo gledamo novi put svjetskog gospodarskog reseta. U prvom ciklusu ćemo zatvarati granice, nakon čega slijede teški pregovori između velikih o patentima, proizvodnji, tehnologiji, cijeni rada, financijskom sektoru,… Je li vam poznata priča?

Idemo dalje, kako reče “naš Ivo”…

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Aleksandar Vučić svjetski rekorder u broju atentata. Nema tko ga nije ubio

https://www.youtube.com/watch?v=5mFCYybfcjsAleksandar Vučić, naš neslomljivi lider i prvak u izbjegavanju atentata, postao je svjetski rekorder – ne zna se tko...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -