Petak, 3 svibnja, 2024

Trump smijenio dvojicu dužnosnika zbog svjedočenja u ročištu o njegovom opozivu

Must Read

Američki predsjednik Donald u petak je smijenio dvojicu ključnih svjedoka u ročištu o njegovom opozivu, započinjući očiglednu kampanju odmazde samo dva dana nakon što ga je Senat oslobodio optužbi,prenosi dpa.

Trump je smijenio Gordona Sondlanda, američkog veleposlanika u Europskoj uniji, nekoliko sati nakon što je otpustio eksperta za Ukrajinu Alexandera Vindmana, odlikovanog vojnog pukovnika, navodi se u priopćenjima koja su objavili odvjetnici Sondlanda i Vindmana.

– Najmoćniji čovjek na svijetu – ojačan šutnjom, povodljivošću i sudioništvom– odlučio je započeti s osvetom – navodi Vindmanov odvjetnik u priopćenju, dodajući da je njegov klijent „ispraćen“ iz Bijele kuće.

To je zapanjujući potez Trumpa na „čišćenju“ svoje administracije od ljudi koji su svjedočili tijekom ročišta o opozivu, i tijekom koga su istraženi njegovi pokušaji pritiska na Ukrajinu i koji bi mu pomogao u pokušaju da bude reizabran u ovoj godini.

Sondland – Trumpov saveznik koji je donirao milijun dolara njegovoj predizbornoj kampanji – javno je svjedočio kako vjeruje da je Trump nastojao izvući političku korist od zahtijeva Kijevu da pokrene istragu protiv demokratskog predsjedničkog kandidata Joa Bidena.

– Danas mi je poručeno kako predsjednik namjerava da me trenutno smjeni s pozicije američkog veleposlanika u Europskoj uniji. Naša suradnja predstavljala je vrhunac moje političke karijere – navodi Sondland u priopćenju za javnost objavljenom u više američkih medija.

Ekspert za Ukrajinu Vindman – koji je radio u Vijeću nacionalne sigurnosti – jedan je od brojnih dužnosnika Trumpove administracije koji su slušali telefonski razgovor od 25. srpnja u kome je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu „učini uslugu“ i istraži njegovog političkog suparnika Bidena.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -