Utorak, 30 travnja, 2024

KOMŠIĆ: Fašizam još nije pobijedjen

Must Read

Legitmni bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Željko Komšić kazao je danas Agenciji FENA u okviru obilježavanja „Dana Zlatnih ljiljana“ i Dana pobjede nad fašizmom da je prikladno da dobitnici javnih ratnih priznanja Armije BiH ovaj dan slave kao svoj.
Naglasio je da su se oni borili protiv fašizma koji je u nekim trenucima bio prikriven  i da oni koji su antifašisti, a prije svega je mislio na predstavnike međunarodne zajednice, ovaj oblik fašizma nisu znali prepoznati kao stvarni fašizam pa se to definiralo kao građanski rat i slično. No u BiH je, kaže Komšić, od 1992. do 1995. godine osim borbe za očuvanje BiH to bila i borba protiv fašizma.
Na pitanje je li fašizam pobijeđen, Komšić je kazao i da se 1945. godine mislilo da je fašizam pobijeđen, pa se uspostavilo da nije „onda se ne može reći ni danas da je pobijeđen“.
“Uvijek će biti ideja političara i političkih opcija koji će na fašizmu, šovinizmu ili ksenofobiji pokušati graditi nešto mnogo gore” smatra Komšić.
Naglasio je kako je sreća to što u Europi stvari idu u drugom pravcu, u pravcu sloboda i rješenje ksenofobičnog načina razmišljanja.
“Ipak može se primijetiti i da u najrazvijenijim zemljama Europe postoje jaki fašistički pokreti” zaključio je Komšić.
Savez udruženja dobitinika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo u povodu 9. svibnja organiziralo je tradicionalno 15 druženje svih članova  ovog saveza.
fena

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -