Petak, 27 rujna, 2024

Irački parlament usvojio „Zakon o odlasku američke vojske iz zemlje“

Vrlo

Danas u 13:30 je na izvanrednoj sjednici iračkog parlamenta, nakon kratke rasprave o statusu američkih trupa u zemlji, 140 zastupnika odmah stavilo svoj potpis na nacrt rezolucije kojim se de facto protjeruju američke snage iz Iraka. Kako bi se rasprava pokrenula, nedostajalo je još desetak glasova 25 glasova, da bi agencije iz Bagdada izvijestile da je ubrzo nacrt rezolucije potpisalo još 30 zastupnika i ukupan broj potpisa je bio dovoljan za pokretanje rasprave o usvajanju nacrta rezolucije o protjerivanju američkih trupa iz zemlje.

Sjednica je uslijedila dva dana nakon udara američkog bespilotnog zrakoplova na konvoj na aerodromu u Bagdadu u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Qassem Suleimani i zamjenik načelnika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis.

“Nema potrebe za prisustvom američkih snaga nakon poraza protiv ISIL-a”, rekao je Ammar Al-Shibli, zastupnik i član parlamentarnog pravnog odbora, izvijestio je Reuters.

“Imamo vlastite oružane snage koje su sposobne zaštititi zemlju”, rekao je.

Oko 5000 američkih vojnika je još uvijek u Iraku, većina njih u savjetodavnom svojstvu.

Irački parlament je bio suočen s povijesnim izazovom, jer je na temelju volje iračkog naroda morao glasati o protjerivanju američkih trupa iz Iraka. Protjerivanje tih trupa se praktički pretvorilo u “nacionalni zahtjev”.

Tijekom pogrebne povorke generala Suleimanija, zapovjednika Quds snaga IRGC i Al-Muhandisa u Bagdadu, Al-Kadhimiyi, Karbali i Najafu, stotine tisuća bijesnih i ožalošćenih Iračana su nosili su plakate zahtijevajući hitno povlačenje „američkih terorista“ iz njihove zemlje.

Nakon terorističkog napada Sjedinjenih Država, irački premijer Adel Abdul Mahdi zatražio je od parlamenta da zauzme formalni stav na temelju članka 58. iračkog ustava o “ilegalnoj akciji” američke vojske.

Premijer je rekao da je potez Sjedinjenih Država kršenje iračkog suvereniteta i uvreda nacionalnom ponosu.

Premijer Adel Abdul Mahdi je američke akcije nazvao i opasnim potezom koji će pokrenuti još jedan razorni rat u Iraku i regiji.

Od američkog terorističkog napada suparnički politički čelnici su zatražili protjerivanje američkih trupa iz Iraka u neobičnoj demonstraciji jedinstva među frakcijama koje su se svađale mjesecima.

Hadi Al-Amiri, glavni kandidat za nasljednika Al-Muhandisa, ponovio je svoj poziv američkim trupama da napuste Irak u subotu, tijekom velike pogrebne povorke za ubijene u napadu.

KVORUM JE OSIGURAN I POČINJE GLASANJE

Kao što smo naveli u početku, prvo glasanje i potpisivanje nacrta rezolucije nešto poslije 13:00 po srednjoeuropskom vremenu je bilo za pokretanje rasprave i osiguranje kvoruma.

U 14:30 po srednjoeuropskom vremenu je predsjednik parlamenta Mohammad Al-Halbusi počeo čitati rezoluciju.

Uz osigurani kvorum, koji je narastao na 172 zastupnika, oko 14:45 je irački premijer Adel Abdul Mahdi počeo držati govor pred zastupnicima. Premijer Adil Abdel Mahdi je preporučio parlamentu kako organizirati i kontrolirati odnos sa Sjedinjenim Državama nakon završetka sporazuma s američkom koalicijom i povezanosti s njihovom prisutnošću kao vojne sile u Iraku.

U 15:30 je irački parlament većinom glasova odobrio prekid prisutnosti svih stranih snaga u zemlji i zabranio im da koriste zemlju i nebo Iraka.

Rezolucija je pravno obvezujuća, jer vlada treba rezoluciju parlamenta za koju je premijer Abdel Mahdi predstavio svoj nacrt. Vlada sada nema drugog izbora nego provesti zakonodavnu rezoluciju.

Izglasavanje prijedloga zakona znači protjerivanje američke vojske iz Iraka i to će biti prvi put od 2003. godine da američke trupe nisu legalno unutar zemlje.

The National

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -