Četvrtak, 2 svibnja, 2024

FPN u Sarajevu: Magistarski studij ništavan!

Must Read

SARAJEVO – Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je ništavnim proglasio ugovor o magistarskom studiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu organiziranom 2010. godine s obzirom na to da nije u skladu sa zakonom.
Također, fakultetu je naloženo da vrati novac studentima koji su tužili FPN, a riječ je o Teufiku Hadžiahmetoviću i Aidi Hadžiahmetović. Ovaj studij upisalo je 626 studenata kojima je obećano zvanje magistra, te je cijena studija bila 5.500 KM i trajao je godinu.
“Ovom prvostupanjskom presudom Sud je potvrdio nezakonitosti. Jasno je da i preostala 624 studenata ne mogu zakonito steći zvanje magistra. Presuda je pokazala i da je za studij naplaćivano 4.500 KM više nego što su studenti bili dužni platiti i tako je fakultet nezakonito naplatio oko 2 0,5 milijuna KM. Nas dvoje smo tužili i dobili presudu. Ne znam šta će uraditi ostali “, kazao nam je u ponedjeljak Hadžiahmetović.
Kantonalna inspekcija je 2010. godine utvrdila da ni cijena ni trajanje studija nisu u skladu sa zakonom, te da studenti ne mogu dobiti zvanje magistra. Po nalazu Inspekcije, ova vrsta studija ne može trajati kraće od dvije godine, a cijena po odluci Vlade Kantona Sarajevo iznosi 1.000 KM.

 Fakultetu je naloženo da vrati novac studentima koji su tužili FPN. Njima je obećano zvanje magistra, a cijena studija bila 5.500 KM

Međutim, kako je konstatirao i Općinski sud u presudi donesenoj prije nekoliko dana, fakultet nije postupio u skladu s uputama Inspekcije. Ranije je iz SIPA navedeno da se nedvosmisleno radi o nezakonitostima u načinu organiziranja postdiplomskog studija, ali da oni nisu nadležni.
Hadžiahmetović je napomenuo da očekuje da i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, kojem je dao izjavu u svojstvu svjedoka, uradi svoj dio posla i “pozove na odgovornost svih zbog kojih su studenti prevareni”.
Kako je navedeno u presudi Općinskog suda u Sarajevu, Fakultet političkih nauka u Sarajevu ima pravo žalbe.
Šaćir Filandra, dekan FPN, rekao je da ne zna ništa o presudi s obzirom na to da je još nije dobio, te da stoga ne može komentirati presudu ni dalje poteze.
Izjavu Alena Hamzića, glasnogovornika Tužiteljstva Kantona Sarajevo, koje je provodilo predistražne radnje, u ponedjeljak nismo dobili.
Kako je ranije objavljeno, Senat Sveučilišta u Sarajevu dao je suglasnost FPN na cijenu studija i organizaciju. U siječnju 2011. godine Uprava fakulteta, kada je dekan bio Mirko Pejanović, te tadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica održali su sastanak s predstavnicima tih učenika, kojima je rečeno da diplome neće biti upitne i da će Vlada KS potvrditi cijenu od 5.500 KM.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -