Nedjelja, 5 svibnja, 2024

HNS BiH PISAO UN-u: Komšić nije govorio u ime Hrvata, šteti odnosu sa susjedima

Must Read

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputio je u pismo svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda (UN) te vodstvu svjetske organizacije u kojemu se tvrdi kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, tijekom govora na Općoj skupštini UN-a, nije govorio kao predstavnik Hrvata, dok je istupima u kojima je govorio protiv Hrvatske nanio “ozbiljnu štetu i doveo u pitanje dobrosusjedske odnose”.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a Komšić je nedavno ocijenio kako susjedi, vjerojatno aludirajući na Hrvatsku i Srbiju, destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok je u razgovoru s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Gueterresom i posebnim savjetnikom za sprječavanje genocida Adamom Diengom ocijenio kako se u Hrvatskoj negira genocid počinjen u 2. svjetskom ratu.

“Spomenute izjave nastavak su utvrđenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu. Osobni stavovi i optužbe Komšića narušili su unutarnji politički dijalog Bosne i Hercegovine, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Europi”, navodi se u pismu kojega je stalnim predstavništvima zemalja članica UN-a u New Yorku uputio Božo Ljubić, saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Pri tome je Ljubić naveo kako je u tim istupima Komšić iznosio osobna, a ne stajališta Bosne i Hercegovine, čiju vanjsku politiku definira tročlani vrh zemlje.

“Pristrane izjave Komšića, koje nisu bile usuglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo osobno mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini”, navodi Ljubić u pismu HNS-a BiH.

U pismu se objašnjava kako je Komšić nelegitimno izabran u državno Predsjedništvo BiH uz dominantnu potporu bošnjačkih birača, zbog čega se njegova politika i istupi svode na narušavanje pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda u odnosu na Bošnjake i Srbe.

HNS BiH snažno osuđuje aktivnosti temeljene na predumišljaju koje za cilj imaju narušavanje stabilnosti BiH, istupe usmjerene protiv Hrvata u BiH, kao i aktivnosti usmjerene protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka”, ističe se u pismu. HNS BiH podsjeća na potrebne izmjene izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud te zemlje upravo u predmetu Ljubić, kojim se nalaže jamčenje prava trima narodima da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti.

“Reforme izbornog zakona bi onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudbene vlasti te preglasavanje drugih skupina, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod”, stoji u pismu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -