Petak, 14 lipnja, 2024

HNS BiH PISAO UN-u: Komšić nije govorio u ime Hrvata, šteti odnosu sa susjedima

Must Read

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputio je u pismo svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda (UN) te vodstvu svjetske organizacije u kojemu se tvrdi kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, tijekom govora na Općoj skupštini UN-a, nije govorio kao predstavnik Hrvata, dok je istupima u kojima je govorio protiv Hrvatske nanio “ozbiljnu štetu i doveo u pitanje dobrosusjedske odnose”.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a Komšić je nedavno ocijenio kako susjedi, vjerojatno aludirajući na Hrvatsku i Srbiju, destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok je u razgovoru s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Gueterresom i posebnim savjetnikom za sprječavanje genocida Adamom Diengom ocijenio kako se u Hrvatskoj negira genocid počinjen u 2. svjetskom ratu.

“Spomenute izjave nastavak su utvrđenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu. Osobni stavovi i optužbe Komšića narušili su unutarnji politički dijalog Bosne i Hercegovine, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Europi”, navodi se u pismu kojega je stalnim predstavništvima zemalja članica UN-a u New Yorku uputio Božo Ljubić, saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Pri tome je Ljubić naveo kako je u tim istupima Komšić iznosio osobna, a ne stajališta Bosne i Hercegovine, čiju vanjsku politiku definira tročlani vrh zemlje.

“Pristrane izjave Komšića, koje nisu bile usuglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo osobno mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini”, navodi Ljubić u pismu HNS-a BiH.

U pismu se objašnjava kako je Komšić nelegitimno izabran u državno Predsjedništvo BiH uz dominantnu potporu bošnjačkih birača, zbog čega se njegova politika i istupi svode na narušavanje pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda u odnosu na Bošnjake i Srbe.

HNS BiH snažno osuđuje aktivnosti temeljene na predumišljaju koje za cilj imaju narušavanje stabilnosti BiH, istupe usmjerene protiv Hrvata u BiH, kao i aktivnosti usmjerene protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka”, ističe se u pismu. HNS BiH podsjeća na potrebne izmjene izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud te zemlje upravo u predmetu Ljubić, kojim se nalaže jamčenje prava trima narodima da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti.

“Reforme izbornog zakona bi onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudbene vlasti te preglasavanje drugih skupina, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod”, stoji u pismu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Dodik za Jerusalem Post: Nikada nije bilo mirnog suživota između Palestinaca i Židova, na isti način suživot nije moguć u BiH

Nemamo namjeru živjeti s onima koji rade na diskreditiranju srpskog imena, rekao je predsjednik Republike Srpske u intervjuu za...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -