Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

OESS: Deklaracija SDA ometa formiranje vlasti, na kongresu pohvalno govorili i o optuženicima za ratne zločine

Must Read

Iz Misije OESS-a u BiH  odgovorili su na upit Hrvatskog Medijskog Servisa  o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA prema kojoj se ta stranka zalaže za preustroj Bosne i Hercegovine u Republiku BiH. Istaknuli su da bilo kakve ustavne promjene u BiH zahtijevaju široki politički konsenzus te djelovanje u skladu s Ustavom BiH.

Dodaju da se na Kongresu SDA pohvalno  govorilo  o nekoliko optuženika za ratne zločine dodajući da svi u BiH moraju poštivati ​​nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici.

“Bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine zahtjevat će široki politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom”, poručili su iz Misije OESS-a dodajući da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerojatno da se može postići takav politički konsenzus.

Iz Misije OESS-a u BIH naglašavaju da Deklaracija SDA i naknadne reakcije ometaju postizanje prijeko potrebnog rješenja za formiranje vlasti.

-Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH – stoji u odgovoru Misije OESS-a u BiH na upit HMS-a..

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OESS-u smatraju da je nužno jačati međusobne odnose i povjerenje.

“Nažalost, Misija OSCE-a u BiH primijetila je da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko osoba optuženih za ratne zločine. Misija OSCE-a u BiH podsjeća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo naslijeđe rata, prije svega, svi moraju poštivati sve ​​nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici”, navode iz OESS-a u BiH.

Podsjećamo, SDA je na 7. kongresu izabrala novo vodstvo te usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi kako bi Republika BiH imala predsjednika države i Vladu RBiH, tri razine vlasti te dvodomni parlament, pri čemu bi uz Zastupnički, drugi dom – Dom naroda imao ovlasti isključivo zaštite identitarnih pitanja naroda i nacionalnih manjina, uz opasku kako bi središnje mjesto u novoj organizaciji države imao građanin.

Ova Deklaracija izazvala je žestoke reakcije i protivljenja hrvatskih i srpskih političkih predstavnika u BiH. Analitičari smatraju da ovakvi jednostrani potezi narušavaju ionako krhko povjerenje među narodima u BIH. Također, evidentno je da će spomenuta Deklaracija SDA dodatno usporiti formiranje vlasti./B. G./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -