Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Ima mjesto gdje Aluminij napreduje, a Mostar je gospodarsko središte’

Must Read

Dok Grad na Neretvi grca u smeću, a radnici Aluminija očajnički slamku spasa traže na ulici, stranac koji pokušava nešto izguglati o našoj regiji rekao bi da je stanje više nego idilično. Primjerice, na internet stranici Vlade HNŽ-a proizvodnja u Aluminiju je u punom jeku i sustavno napreduje. Sve možete pročitati u rubrici “Vlada-hnz-k.ba/hr/opce-informacije

“Grad Mostar, koji se prostire na 1.227 četvornih kilometara, a predstavlja političko, gospodarsko, znanstveno i kulturno središte cijele regije. Smješten je podno obronaka planina Veleža, Huma i Čabulje, u dolini rijeke Neretve, na nadmorskoj visini 60-80 metara.
Mostar je stoljećima na raskrižju različitih civilizacija od kojih je svaka u grad utkala dio svoje posebnosti. Od mora je udaljen 60 km, a u njemu i njegovoj neposrednoj blizini nalaze se poznati kulturno-povijesni spomenici od kojih je najpoznatiji stari dio grada u kojem je lociran i od strane UNESCO-a zaštićen spomenik kulture, Stari most.
Grad posjeduje cjelovitu prostornu infrastrukturu, cestovni i željeznički promet koji se kreće od sjevera prema jugu te modernu zračnu luku. On je i gospodarsko središte cijele Hercegovine. U novijoj povijesti najznačajniji gospodarski subjekt u mostarskoj regiji je poduzeće Aluminij, koji sustavno napreduje u svojoj proizvodnji“, navodi se na webu Vlade.

Ništa manje nadrealno nije pročitati ni rubriku “o-gradu-opcenito” na webu Gradske uprave. I ovdje je Mostar kulturno i gospodarsko središte.

“Danas Mostar svakim danom dobije na sadržajima i vraća svoj prijeratni izgled i značaj. Ne zapostavlja se niti jedan segment životnih potreba, ali se prioritetno nastoji poticati i stvarati povoljniji ambijent za razvoj gospodarstva. Posebno se želi poticati razvoj malih i srednjih poduzeća, a imaju li se u vidu položajne, klimatske, tradicijske, zemljišne, vodni potencijali i druge pogodnosti onda se može zaključiti da uz ljudske resurse i mediteranski temperament Mostar ima perspektivu. Uz sve poteškoće i manjkavosti koji prate privatizaciju Grad Mostar u kontinuitetu radi na strategiji ekonomskog razvoja grada, što bi u budućnosti trebalo donijeti Mostaru i njegovoj regiji imidž moderne europske sredine. Posebni napori čine su u oblasti razvoja turizma gdje Mostar nakon obnove svoga simbola, Starog mosta, i njegovog uvrštavanja kao jedinog spomenika iz BiH na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a, ima velike šanse”, navodi se na webu Grada Mostara.

Ukoliko živite negdje u Kini, romantični napisi o Mostaru zasigurno će vas privući u grad na Neretvi. Ukoliko živite u Mostaru, svako jutro kada pogledate kroz prozor pomisliti ćete da Mostar nije što zaslužuje biti, niti onakav kakav je naveden, niti onaj u kojem smo odrastali.

I premda je svima nama, koji uz ostale, obavljaju i administratorske poslove, jasno da su informacije u ove rubrike davno okačene i zaboravljene, ipak ne bi zgorega bilo malo ih osvježiti, jer je stanje mnogo gore nego nazad desetak godina, kada je Mostar žurio postati gospodarsko i kulturno središte, a Aluminij bio mjesto gdje su svi željeli raditi.

Sjećam se jednom prigodom nas desetak prati prosvjede djelatnika Aluminija zbog marke gore ili dolje na toplom obroku. A kudikamo im tada bolje nego nama. U nas kakav topli obrok, kakvi li bakarači. Zgrabiš kakvu kiflu i trka u redakciju da pišeš kako u Aluminiju prosvjeduju zbog visine toplog obroka kakvog nikad nisi jeo. I bilo im je dobro. I neka je. I trebalo bi još da je. Svaki radnik zaslužuje da mu je dobro. Danas, Aluminij na koljenima, radnici na ulici, no proizvodnja na stranici Vlade HNŽ-a napreduje.

Mostar, danas nekulturno i negospodarsko središte u kojem je proizvodnja na koljenima, a jedino u ponudi imate tri milijuna šoping centara, možda bi bila prikladna rečenica za početi rubriku “o gradu” čiji su žitelji, putem društvenih mreža, u zadnjih mjesec dana odaslali u svijet na tisuće fotografija smeća.

K.S. l Republikainfo.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -