Četvrtak, 19 rujna, 2024

REPORTERI BEZ GRANICA NO OGRANIČENI: BIH u kojoj jedna partija nadzire dvije javne TV kuće stavljena ispred Hrvatske

Vrlo

BiH je i prošle godine zauzimala 63. poziciju. Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvješću Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

I dok iz BIH gledamo kako TV kuće u RH i Srbiji udaraju na sam vrh države, svakodnevno, obračunavajući se s najmoćnijim lobijima u zemlji u BIH gledamo nešto drugo. Kako najmoćniji lobi u zemlji obračunava se s manje jakim konkurentnima. Dok sponzor tog  najjačeg lobija, sponzor s Bliskog Istoka, otvara svoje medije. Koji potom podupiru najjači i najmoćniji financijsko mafijaški kartel s Poljina. Možda je isti taj sponzor naručio i ovo izvješće?

Jel se netko sjeća još namontiranog video priloga iz Mostara koji je uradila popularna bliskoistočna TV?

U izvješću koje je objavljeno jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom.

Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija koje reflektiraju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog podrijetla kao i zbog onoga što pišu.

Tužbe zbog klevete ili povrede časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je također razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uvjeti za novinare su uglavnom loši jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plaće.

Fokus Reportera bez granica je grad Banja Luka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o prosvjedima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

“Vlasti su sprječavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se prosvjedi regularno medijiski poprate”, piše u izvjeću.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -