Petak, 3 svibnja, 2024

NAŠE GORE LIST: Karabegović htio na terorističku obuku u BiH

Must Read

MELBOURNE – Bosna i Hercegovina u svjetskoj javnosti ponovno se pojavila kao glavna teroristička atrakcija, i to ovoga puta zahvaljujući izvjesnom teroristu Adnanu Karabegoviću koji je porijeklom iz BiH. Jučer je pred sudom u Melbourneu održano ročište protiv Karabegovića koji je optužen za prikupljanje dokumentacije radi priprema terorističkog djela.
U svom opsežnom izlaganju australijsko tužiteljstvo je nekoliko puta spomenulo našu državu, a sve zahvaljujući Karabegovićevom oduševljenju Bosnom i Hercegovinom. 
– Osim toga što je posjedovao članke iz Al-Qaidinog magazina “Inspire”, Karabegović je u telefonskim razgovorima rekao da želi izraditi plan koji će izvršiti. On je govorio i da je spreman za rat, da je sretan u zatvoru. Pričao je i o planovima za izradu oružja od pojedinih predmeta te nadi da će otputovati u BiH na obuku, navodi tužiteljstvo. Dvadesetčetverogodišnji Karabegović tereti se po šest točaka optužnice za prikupljanje dokumentacije u vezi s terorističkim činom i šest točaka za posjedovanje dokumentacije povezane s terorizmom. U javnosti su se pojavili navodi kako je planirao terorističke napade na velike objekte poput Opere u Sydneyju. Karabegoviću prijeti kazna od 15 godina zatvora. Jučer je pred sudom rečeno da je Karabegović posjedovao kopije Al-Qaidinog  magazina “Inspire” na laptopu i na memorijskom sticku u džepu kada je uhićen u rujnu prošle godine. Karabegovićeva kuća je jedna od najmanje 11 lokacija koje je diljem jugoistočnog dijela Melbournea 12. rujna pretresla Australijska federalna policija. On je inače sljedbenik radikalne grupe Al-Furqana na čijem čelu je navodno Mostarac Harun Mehićević.
Tužitelj Daniel Gurvich izjavio je da je Karabegović tijekom ispitivanja policiji rekao da je mislio da je s laptopa izbrisao sporne dokumente i da mjesecima nije pregledao te članke. On je, također, izjavio da nije čitao upute već samo mišljenja raznih komentatora.

Ekstremisti iz BiH

Podsjetimo kako je policijska racija na sljedbenike Al-Furqana u Melbourneu izvedena dan nakon obilježavanja godišnjice od terorističkog napada na SAD 11. rujna.
Policija je priopćila kako su članovi ove organizacije podržavali i poticali militantne ciljeve usmjerene protiv zapadnih pogleda. Bivši član Al-Furqana tvrdi da se u skupini inzistiralo na dosljednoj interpretaciji Kurana i učenju protudemokratskih vrijednosti.
Bivši član tvrdi da je vođa skupine, šeik Harun Mehićević, poznat i Abu Talha, okupio članove s ekstremnim pogledima. Vjeruje se da ova organizacija broji između 30 i 40 članova, starih između 18 i 40 godina, među kojima je osam muškaraca podrijetlom iz BiH. Također, u skupini su se nalazili i ljudi iz Pakistana, Palestinci i druge osobe arapskog podrijetla. Predsjednik Bosanske islamske zajednice u Australiji Jasmin Bekrić nakon pretresa je rekao da se susreo s osnivačima organizacije Al-Furqan poslije napada od 11. rujna 2001. i da vjeruje da ih je taj događaj inspirirao.
“Sreo sam se s njima 2001. kad su osnovani, možda je to bilo sedam do deset dana poslije napada. Suprotstavili smo se njihovim idejama i pristupu interpretacije islama. Rekao sam im da duboko žalim zbog njihovog razmišljanja i dogme”, rekao je Bekrić.
“Pokušavali su govoriti neke stvari o SAD-u. Poručio sam im: ‘Morate razumjeti Ameriku i njezinu vladu koja je pomogla Bosni i bosanskom narodu’”, dodao je Bekrić.

Upute o ubojstvima i trovanju

Prema navodima tužiteljstva, časopis kojim se vodio Karabegović – “Inspire” je objavljen na Arapskom poluotoku i namijenjen je onima koji proglase “otvoreni džihad“, i kao “upute za upotrebu onima koji se gnušaju tirana”.
U člancima šest izdanja magazina, koji su pronađeni kod Karabegovića, navedeni su obuka pištoljem, trovanje vodovodnog sustava, priprema bombe kojom se može pokrenuti požar žbunastog raslinja i popis zemalja u ratu s muslimanima.
U drugim člancima precizirane su instrukcije o pripremi bombe s kuhinjskim sredstvima, zavarivanje oštrica na prednji kraj terenskog vozila za napad na ljude i zauzimanje najboljih položaja za napad “kalašnjikovom” u zgradi Opere u Sydneyju.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -