Published On: Uto, tra 9th, 2013

DŽAFEROVIĆ DONIO TRANSKRIPTE: Lijanović, Budimir i Osmanović tražili 47 milijuna maraka. I snimljeni su!

Pred istražnim Povjerenstvom Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je u svezi optužbi za političke pritiske radi dodjele nezakonitih kredita tajkunima saslušan SDA-ov ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH Adil Osmanović.
Protiv njega je direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović iznio najteže optužbe, među kojima su bili i pritisci radi dodjele 20 milijuna KM kredita, te 10 milijuna reprograma kredita “Klasu” u vlasništvu Selimovića. Osmanović je ove tvrdnje nazvao lažima, kazavši da nikada za Selimoviće nije tražio kredite.
– Selimoviće samo znam sa nekih prijema. Ja jesam ulazio u Razvojnu banku, ali kao ministar, gdje sam tražio informacije u vezi kredita za povratničku populaciju – kazao je, između ostalog, Osmanović.
Lijanović: Da sam imao vremena dolazio bih češće
I Jerko Ivanković Lijanović, negirao je kako je vršio politički pritisak na direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića radi dodjele kredita tvrtkama u njegovom vlasništvu.
– Nije bilo pojedinačnih intervencija. Nijedna firma u mom vlasništvu nije aplicarala za kredite u Razvojnoj banci za vrijeme mog mandata. Ja sam posjećivao Razvojnu banku, a da sam imao vremena, tamo bi bio češće. U razgovoru s direktorom izražavao sam nezadovoljstvo zbog kredita za poljoprivredu – kazao je Lijanović.
Federalni premijer Nermin Nikšić obavijestio je istražno povjerenstvo kako je spriječen nazočiti saslušanju, te je poslao pismenu izjavu u vezi sa dešavanjima u Razvojnoj banci. Saslušanje predsjednika FBIH Živka Budimira zakazano je za 14.30 sati.
(R.I. / Dnevnik.ba)