Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Nakon EU i susjedstva, i u BiH se sve glasnije govori o obveznom vojnom roku

Must Read

“Buđenje u 6 ujutro, jutarnja higijena, odijevanje, spremanje kreveta i ormara, u 6.30 postrojavanje. Slijedilo bi prebrojavanje, jutarnje kondicioniranje, pregled od instruktora i zapovjednika, ispitivanje iz teoretskog gradiva koje smo radili prethodnih dana i slično. Zatim su slijedile aktivnosti predviđene za taj dan. Mislim da je vojska općenito dobro djelovala na mene. Nakon vojske primijetila sam da sam staloženije pristupala nekim situacijama i shvatila da sam vjerojatno dobila i više sigurnosti u sebe.”

To je ispovijest jedne 27-godišnjakinje koja je prošla program civilno-vojnog školovanja za kadeta u RH, piše Večernji list BiH.

Europa i vojni rok

Upravo zbog činjenice da vojska najviše doprinosi čovjekovoj disciplini, promijenili su se stavovi i u Europi gdje mladi sve više upadaju u kolotečinu, život im je u rasulu i ne mogu stvoriti nikakvu kontrolu nad njim. Također, Europa strahuje i od vala migranata, a vojnici bi čuvali i granice. Švedska i Norveška vratile su obvezni vojni rok, dok Njemačka također to planira, a zvao bi se “Služba za Njemačku”, što bi imalo cilj pojačati kod mladih i domoljubni naboj te važnost čuvanja i izgradnje države. Na tome radi i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Sve ono što se u EU događa, pomno se prati i u BiH i ostalim zemljama okruženja. Tako Srbija razmišlja o polugodišnjem služenju vojnog roka, dok bi oni stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku morali odslužiti simboličnih 30 dana. U Hrvatskoj obveznog vojnog roka nema od 2008. godine i uvelike se o njemu raspravlja. Što se BiH tiče, sve se glasnije govori o potrebi vraćanja obveznog vojnog roka. Tako je zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić rekao kako bi uvođenje služenja vojske doprinijelo općoj sigurnosti u državi.

Kvalitetna organizacija

– Mislim da kada bi se sredstva koja se sada troše na suzbijanje raznih pojava u društvu preusmjerila na pravi način, za kvalitetnu organizaciju služenja vojnog roka, sigurno bi to imalo velike koristi za društvo i samu državu – kazao je. Stručnjak za sigurnost Goran Kovačević govorio je kako imamo puno oružja kojim rukuju neobučeni ljudi. – Vojni rok nije samo stvaranje vojnika, već i stvaranje razine svijesti o obvezama prema državi, ali i svijesti od opasnosti – kazao je. General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, za Radio Sarajevo pozdravio je ideju i istaknuo kako bi većina građana podržala uvođenje obveznog vojnog roka. – Obvezno služenje vojnog roka može imati značajnu edukativnu, ali i razvojnu ulogu u životu mladog čovjeka. To bi pomoglo toj mladoj osobi da, izvršavajući jednu takvu obvezu, ujedno stekne nove sposobnosti i vještine, upozna novo i drukčije okruženje, ojača osobnu odgovornost, samopouzdanje, samopoštovanje i niz drugih osobina potrebnih za bolji razvoj svakog mladog čovjeka. Međutim, ovo pitanje i odgovor na isto prvenstveno je u sferi politike i političkih donositelja odluka – kazao je

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Hrvatski Kantoni Nemaju Svoje TV Kuće?

Hrvate se uvuklo u priču o kanalu na hrvatskom jeziku na razini države, koji je protuustavan Kada govorimo o medijima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -