Utorak, 22 listopada, 2024

Strani stručnjaci: Vučić i Tači uništit će Kosovo

Vrlo

Stručnjaci su dosta diplomatski i u rukavicama predstavljali svoje teze, ali pažljivim iščitavanjem možemo vidjeti na doista snažne kritike kompletnog vodstva dviju država.

Stručnjak s Londonske škole za ekonomiju James Ker-Lindsay kaže da je sve više zabrinut za Kosovo. “Posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo da Kosovo postaje ozbiljan problem za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Borba oko priznavanja se pojačala. Tenzije između Beograda i Prištine narasle su ne samo zbog uvođenja carina već se odnos Prištine prema EU pogoršao zbog liberalizacije viznog režima”, kazao je Ker-Lindsay za Blic.

Po njegovom mišljenju, konačno rješenje vrijedi provesti čak i ako obje strane moraju pristati na određene kompromise. “Mislim da je za regionalnu stabilnost bolje postići sporazum koji rješava pitanje Kosova jednom zauvijek i što je prije moguće, nego nastaviti s trenutačnom situacijom, koja postaje sve neodrživija i stvara tenzije“, rekao je on.


Daniel Serwer
, jedan od pregovarača Daytonskog sporazuma, uvjeren je da sve ovisi od političke volje obje strane. “Izgleda da Vučić ne želi Tačiju dati ono što mu treba, a izgleda i da Tači ne želi dati Vučiću ono što on želi i što mu je potrebno za teritorijalnu razmjenu”, kazao je Serwer.

Sličnu kritiku na račun vlasti dviju država izrekao je i Eric Gordy. “Ni Srbija ni Kosovo nisu pokazali puno kapaciteta za postizanje sporazuma i nisu pokazali kapacitet za provođenje postignutih sporazuma. To su države čija su rukovodstva izgleda sposobna samo za eskalaciju i prepuštaju se provokacijama”, rekao je profesor slavenskih studija na University College London.

Bodo Weber iz berlinskog Vijeća za demokratizaciju uvjeren je da ni ova godina neće donijeti značajniji napredak u postizanju dogovora. “Iznenadio bih se ako bi došlo do postizanja konačnog, sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma u 2019. Razlog tome je što su sve strane u pregovorima, prije svega Beograd, uz ohrabrenje Federice Mogherini, a onda i s podrškom kosovskog predsjednika Tačija, potrošile prvih godinu i pol u novoj fazi u dijalogu na guranje ideje korekcije granice, razgraničenje, odnosno razmjene teritorija ili pak podjele Kosova. To je počelo kaoinicijalni politički spin iz Beograda, a čini mi se, eskaliralo u pokušaj eksploatiranja određene krize i političke slabosti Zapad, ohrabren od dijela aktera iz EU i SAD. No, pokazalo se da Zapad, prije svega EU, ipak nije toliko oslabljen kako su neki nadali”, rekao je Weber.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -