Subota, 27 travnja, 2024

CENZURA: Zašto je FTV u dokumentarcu o Davidu Dragičeviću izbacila najzanimljivije dijelove njegove prošlosti?

Must Read

Možemo li svi skupa razumjeti kako je ne dostići istinu, izgubiti porod, bližnjega svoga, kako i koliko boli? Na ovo odgovara novi dokumentarac Federalne TV, autorke Elme Kazagić.

Riječ je o filmu o Davidu Dragičeviću, Banjalučaninu ubijenom u 21. godini, o jednom nedovršenom snu, roditeljskom osjećaju, sjećanjima, djetinjstvu i izrastanju, strahovima, željama, o boli, trpnji i nadama.

Daleko od isprazne politike i jalovih istraga, ali i tik uz policijske kordone, kamera vas vodi u tajne Davidove sobe, pod okrilje roditeljskog doma, bilježi svjedočenja o mladiću koji je pisao pjesme i stvarao glazbu za njih, nudi kadrove progona istomišljenika, kazuje o ljubavima mladog čovjeka koji je, skoro poput Davidove zvijezde u judaizmu, i na isti način kroz preplitanje svjetlosti i tame, pogotovo roditeljske istrajnosti, već uveden u simbole jednog podneblja.

Dokumentarni film “Dijete”, koji je večeras premijerno emitiran u programu FTV, možete pogledati OVDJE.

Ono što se postavlja kao pitanje, jeste, zašto je jedan živopisan i nesvakidašnji mladić, prikazan ovako jednostavno i plošno? Naime ako je novinarka iti malo radila svoj posao po Banja  Luci, i ako se doista susretala s ljudima, mogla je jako brzo  doći do podataka koliko je svoj život David živio punim plućima.

Ovaj film kao da prikazuje simplificiranu, angeliziranu verziju Davida. A on je bio samo čovjek, kao i mi. Sa svim svojim manama i vrlinama.

Budući da je imao netipičan i sjajan život, koji je završo nepravedno, nasilno i tragično, očekivali smo u najmanju ruku netipičan i sjajan dokumentarac, živopisan.

Dobili smo sarajevsko nešto Iz Sarajeva, baš kao da su navikli sve rezati. Pa tako i Davida…

https://www.facebook.com/fokusba/videos/633273807105816/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH, točnije njen militantni podređenik koji je zarobljavao Hrvate...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -