Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Kako su se gastarbajteri za vrijeme Juge vraćali u Hercegovinu: trošile su se pare ‘teške kao olovo’, žene se uljepšavale, a pojavio se i fenomen ‘septembarske djece’…

Must Read

”Cijela armija, možda i pola milijuna ljudi, dođe svakog decembra. Iz Duisburga, Livna, Pariza, dalekog Amsterdama s obala i Baltika i Normandije. U inostranstvo, u druge republike, otjera ih škrta zemlja, želja da rade u industriji blizu svoga praga, da imaju kuću i kućište, neku mašinu, kamion, a i zbog onog vječnog, ‘kupi mi tata’….”, tim riječima započinje dokumentarni film Milutina Kosovca ‘Jugo moja’ iz 1973. godine, koji prikazuje povratak gastarbajtera u svoje krajeve.

Iako se, tih 1970-tih godina,  u Bosni i Hercegovini godišnje stvaralo oko 25 tisuća novih radnih mjesta, velik broj ljudi bio je prisiljen na odlazak, jer posla nije bilo dovoljno.

Film snimljen u produkciji Sutjeska filma, iz arhive Sarajevskog filmskog saveza, prikazuje najsvečaniji trenutak, povratak gastarbajtera u svoj rodni zavičaj i trošenje novca koji se ”do decembra čuvao u kesama uvezanim sa 11 čvorova”, piše bljesak.info.

Mjesec je to radosti, kako navode, kad se ‘pare teške kao olovo’ troše i kad se prešute žuljevi, nesanice i činjenica da je tih jedanaest mjeseci život u tuđini tuga golema.

https://www.youtube.com/watch?v=TDprf5LJNeM

Mostar, Ljubuški, Duvno, Derventa, Cazin… gradovi su u kojima su se pripremali veliki dočeci. Žene su se uljepšavale, lokalni trgovci punili radnje robom očekujući bogatu žetvu.

Mjesec je to kad su se sklapali brakovi, te se javlja i fenomen ‘septembarske djece’ zbog činjenice da su se novi članovi obitelji uvijek rađali u mjesecu rujnu.

Film prikazuje i sastanke povratnika, ekonomskih emigranata kako su ih tada nazivali, na kojima je bilo riječi o novim ulaganjima, obrazovanju, odnosima sa sarajevskom Privrednom bankom, o novcima koje gastarbajteri donose u zemlju, a sve u svrhu povratka i pronalaženja načina ostanka s obitelji u rodnom zavičaju.

”Imam para i sve je bogato, ali je Juga moje staro zlato”, stihovi su pjesme kojom završava dokumentarac o snovima jednog vremena.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -