Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Željezničari FBiH stupili u generalni štrajk

Must Read

Željezničari FBiH stupili su jutros u sedam sati u generalni štrajk u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH – Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.
U štrajk su stupili Nezavisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe Željeznica FBiH.
– Ostali sindikati nas podržavaju, što znači da se svi pridržavaju uvjeta propisanih štrajkom koji se održava uz minimalan proces rada – kazao je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata željezničara FBiH, Andrija Jurković.
Po njegovim riječima, putnički promet se odvija normalno, bez ikakvih poteškoća, a teretni promet je reduciran.
Jurković je dodao da ih zasad niko nije kontaktirao, niti inicirao pregovore, te da će biti u štrajku do ispunjenja obaveza.
Štrajk je organiziran zbog kršenja prava radnika, a Sindikati posebno zahtijevaju pronalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH, jer se, kako ističu, radi o jako važnom privrednom subjektu u FBiH i cijeloj državi. Također, zahtijevaju isplatu bruto plate za veljaču, kao i toplog obroka i materijalnih troškova, zatim regresa za 2012. godinu, te dugotrajno rješavanje problema oko zdravstvenog osiguranja.
VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -