Published On: Pon, tra 1st, 2013

Željezničari FBiH stupili u generalni štrajk

Željezničari FBiH stupili su jutros u sedam sati u generalni štrajk u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH – Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.
U štrajk su stupili Nezavisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe Željeznica FBiH.
– Ostali sindikati nas podržavaju, što znači da se svi pridržavaju uvjeta propisanih štrajkom koji se održava uz minimalan proces rada – kazao je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata željezničara FBiH, Andrija Jurković.
Po njegovim riječima, putnički promet se odvija normalno, bez ikakvih poteškoća, a teretni promet je reduciran.
Jurković je dodao da ih zasad niko nije kontaktirao, niti inicirao pregovore, te da će biti u štrajku do ispunjenja obaveza.
Štrajk je organiziran zbog kršenja prava radnika, a Sindikati posebno zahtijevaju pronalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH, jer se, kako ističu, radi o jako važnom privrednom subjektu u FBiH i cijeloj državi. Također, zahtijevaju isplatu bruto plate za veljaču, kao i toplog obroka i materijalnih troškova, zatim regresa za 2012. godinu, te dugotrajno rješavanje problema oko zdravstvenog osiguranja.
VL