Četvrtak, 2 svibnja, 2024

GLAVNI TAJNIK UN-a: Smanjuje se “meka sila” SAD-a

Must Read
Svijet je dosta podijeljen. Poredak koji je nakon hladnog rata predvodila Amerika još nije definiran, a mnoge sile se već sada kreću prema poretku u kojem žele biti efikasne. SAD i svijet se trebaju naviknuti na novu situaciju – rekao je Guterres.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je izjavio da je počeo opadati utjecaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U intervjuu za magazin “The Atlantic”, Guterres je kazao da se smanjuje moć SAD u svijetu. “Smanjuje se meka sila Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, rekao je Guterres.

Aludirajući na “trgovinski rat” između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kine, naglasio je da se SAD danas bave raznim trgovinskim temama.

– SAD se danas bavi trgovinom i raznim drugim pitanjima. Američko društvo, koje je ranije u međunarodnim odnosima imalo dominantnu ulogu, danas nema toliki interes –  kazao je Guterres.

Naglasio je i kako se SAD i druge zemlje trebaju “adaptirati” na novonastalu situaciju na globalnom nivou.

– Svijet je dosta podijeljen. Poredak koji je nakon hladnog rata predvodila Amerika još nije definiran, a mnoge sile se već sada kreću prema poretku u kojem žele biti efikasne. SAD i svijet se trebaju naviknuti na novu situaciju – rekao je Guterres.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

EUROPA JE POSVE PUKLA: U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusa

Švicarska vlada je danas rekla da u ovoj fazi Rusija nije među 160 izaslanstava pozvanih na mirovne pregovore o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -