Published On: Sub, ruj 15th, 2018

GLAVNI TAJNIK UN-a: Smanjuje se “meka sila” SAD-a

Svijet je dosta podijeljen. Poredak koji je nakon hladnog rata predvodila Amerika još nije definiran, a mnoge sile se već sada kreću prema poretku u kojem žele biti efikasne. SAD i svijet se trebaju naviknuti na novu situaciju – rekao je Guterres.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je izjavio da je počeo opadati utjecaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U intervjuu za magazin “The Atlantic”, Guterres je kazao da se smanjuje moć SAD u svijetu. “Smanjuje se meka sila Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, rekao je Guterres.

Aludirajući na “trgovinski rat” između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kine, naglasio je da se SAD danas bave raznim trgovinskim temama.

– SAD se danas bavi trgovinom i raznim drugim pitanjima. Američko društvo, koje je ranije u međunarodnim odnosima imalo dominantnu ulogu, danas nema toliki interes –  kazao je Guterres.

Naglasio je i kako se SAD i druge zemlje trebaju “adaptirati” na novonastalu situaciju na globalnom nivou.

– Svijet je dosta podijeljen. Poredak koji je nakon hladnog rata predvodila Amerika još nije definiran, a mnoge sile se već sada kreću prema poretku u kojem žele biti efikasne. SAD i svijet se trebaju naviknuti na novu situaciju – rekao je Guterres.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare