Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Obilježena 25. godišnjica zločina u Uzdolu

Must Read

U selu Uzdol, u općini Prozor/Rama, u petak je obilježena 25. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, na Memorijalnom groblju u Uzdolu misu zadušnicu predvodi je biskup Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomo Vukšić.

Vukšić je u svojoj propovijedi kazao kako je obveza svakog vjernika da se molitvom i sjećanjem prisjeti svih nevino stradalih, a od mjerodavnih institucija zatražio je da ustraju na provođenju zakona i pravde.

Prošlost živi kroz sjećanje i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena, a budućnost pak gledana iz perspektive nade, poručio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Komemoraciji u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te predstavnici općinskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti, među kojima član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Zločin u Uzdolu dogodio se 14. rujna 1993. godine kada je u napadu Armije BiH ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića u Haagu se vodio proces po zapovjednoj odgovornosti za taj zločin. Halilović je pravomoćno oslobođen krivnje, a procesuiranje odgovornih prebačeno je na domaće pravosuđe.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH.

U Uzdolu je prije rata živjelo oko 2.500 stanovnika, dok ih je danas oko 350, mahom osoba starije životne dobe.

(Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -