Petak, 3 svibnja, 2024

Todorića brani supruga Tonyja Blaira koja mlati milijune na ljudskim pravima. Kome je sve pomogla?

Must Read
Sudbina Ivice Todorića danas je u rukama dvaju britanskih odvjetnika, Cherie Blair i Jamesa Hinesa. Odvjetnica Blair, inače supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, kao nova akvizicija u Todorićevu odvjetničkom timu mogla bi od suca zatražiti određeno pripremno razdoblje kako bi se temeljito uputila u slučaj s nadom da će doći i do odgode samog ročišta. Jamesa Hinesa kolege pak opisuju kao veoma uspješnog odvjetnika, specijaliziranog za obranu bjegunaca i prijevare u poslovanj, prenosi tportal.hr

Osnivač Agrokora Ivica Todorić, ako se osobno pojavi na Visokom sudu u Londonu, pokušat će uvjeriti suca koji mu je potkraj srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Pritom Todorić računa na ugled i umješnost Cherie Blair, jedne od najpoznatijih svjetskih odvjetnica za ljudska prava te osnivačice i predsjednice tvrtke Omnia Strategy LLP. U svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj karijeri supruga bivšeg premijera savjetovala je Nursultana Nazarbajeva, predsjednika Kazahstana, dok je Omnia Strategy zastupala kazahstansko ministarstvo pravosuđa i savjetovala albansku vladu. Tvrtku Cherie Blair angažirao je i Abdulah Jamin, predsjednik Maldiva, optuživan da je zatvorio više od 1700 oporbenih aktivista.

U travnju 2017., odvjetnica Blair boravila je u Zagrebu na skupu ‘Investement and Commerce Roundtable’ Hrvatske udruge poslodavaca, a njezina tvrtka bila je partner navedenog događanja. HUP je tada naveo da je riječ o vodećoj međunarodnoj odvjetničkoj tvrtki koja nudi strateška savjetovanja vladama, poduzećima i klijentima, te koja svoje urede ima u Londonu i Washingtonu DC.

Tom prilikom raspravljalo se o novim perspektivama za investicije u regiji, a razgovaralo se i o gospodarskoj strategiji razvoja Hrvatske. Cherie Blair bila je panelistica na temu ‘Woman Leadership in Law and Business’, a istaknula je i prednosti koje je Hrvatska stekla ulaskom u jedinstveno tržište Europske unije te savjetovala da ove pozitivne perspektive hrvatski gospodarstvenici što bolje iskoriste prilikom razvoja svojih poduzeća i realizacije novih investicija.

Cherie Blair i Milan Bandić
 

Susretu s Cherie Blair tada se pohvalio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručivši da mu je ‘nakon 45 minuta razgovora s njom jasno što je Tony Blair uspješan čovjek’.

‘Najpohlepnija žena Britanije’

O Cherie Blair još 2011. iscrpno je pisao i tjednik Globus u članku naslovljenom ‘Najpohlepnija žena Britanije u ratu za Piranski zaljev’, najavljujući da će vrlo ugledna i moćna udruga advokata Matrix zastupati Hrvatsku u arbitražnom sporu sa Slovenijom, a jedan od partnera te udruge je bila i supruga bivšeg britanskog premijera koja se osim ljudskim pravima bavi i javnim pravom, zapošljavanjem, zakonadavstvom europske zajednice, a također je i stručnjak za pitanja arbitraže i posredovanja.

‘Javna persona Cherie Blair, kao i njenog supruga, radioaktivno je negativna, bez šanse da se uskoro promijeni na bolje, a kroz njihov primjer točno možemo vidjeti kako drugačije promatramo istu osobu dok je na vlasti i kad više nije’, pisao je Globus, dodajući da je Cherie bila jako štedljiva dok su živjeli u Downing Street 10, pa su se odazivali pozivima na besplatna ljetovanja tvrdeći da nemaju dovoljno novaca da si sami plate. Stalno su se jadali da nemaju novca, a kad su morali odseliti iz premijerskog stana postalo je evidentno da im je novi dom palača vrijedna šest milijuna funti.

Navodno je Cherie Blair odredila i cjenik za predavanja Tonyja Blaira – 240.000 funti po seansi – dok je sebe procijenila nešto skromnije, pa je za svoje govore po SAD-u računala po 30.000 funti. Kao avans za autobiografiju ‘Govoreći u vlastito ime’ 2007. godine dobila je čak 1,5 milijun funti, a u prvom intervjuu otkad joj je suprug postao premijer objasnila je da njezinu obitelj – Blairovi imaju četvero djece – tako čvrstom čine katolička vjera i duboka socijalistička uvjerenja. Obznanila je da Tony Blair okreće očima kad kaže da su oni socijalisti, ali ona vjeruje da njezinog supruga i nju, ‘siromašnu curu iz radničkog miljea iz Liverpoola’. Curu koja je, usput budi rečeno, za sat i pol mogla zaraditi više nego skoro 90 posto Britanaca godišnje.

Tko je James Hines?

Uz Cherie Blair, osnivač Agrokora Ivica Todorić angažirao je i poznatog odvjetnika Jamesa Hinesa, specijaliziranog za obranu u slučajevima gospodarskih prijevara i izručenja, kao i za trgovačko pravo te međunarodne slučajeve. Britanska odvjetnička komora navodi da je Hines ‘veoma iskusan’ u slučajevima izručenja, a kolege su ga opisale još i kao veoma vrijednog, prijateljski nastrojenog prema klijentu i ugodnog suradnika, šarmantnog i uvjerljivog u sudnici, fokusiranog na ključne argumente, veoma iskusnog u pomaganju stranim vladama i bjeguncima.

James Hines godinama je bio savjetnik Microsofta, a jedan od njegovih najpoznatijih klijenata bio je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -