Petak, 17 svibnja, 2024

DELEGACIJA EU U BiH ZA HMS: Hitno izmjeniti Izborni zakon, poštujući sudske odluke

Must Read

Hrvatski Medijski Servis zatražio je odgovor od Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa Gunara Wigemarka o tome je li Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH, kojeg su u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta izglasali zastupnici pet bošnjačkih stranaka, ali ne i u Domu naroda, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i Izbornim zakonom BiH. Evo što nam je odgovorila Wigemarkova glasnogovornica Jamila Milović- Halilović:

“U prošlomjesečnim zaključcima Vijeća Europske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, izraženo je žaljenje zbog nedostatka volje za kompromisom koji su do sada pokazale političke stranke i Vijeće je snažno pozvalo vlasti Bosne i Hercegovine da hitno izmijene izborni okvir s ciljem da se osigura provedba rezultata izbora u listopadu 2018. godine.

U ovom pogledu, svi politički lideri trebaju preuzeti odgovornost i pronaći rješenje u vezi sa Domom naroda Federacije BiH.

Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Iako smo i dalje predani pomaganju ovog procesa, odgovornost je na domaćim liderima da pronađu rješenje koje zadovoljava i odluku u slučaju Ljubić i potrebe građana BiH.

Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se europskim standardima, a ne udaljavati se od njih, stoji u pisanom odgovoru glasnogovornice Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamile Milović- Halilović na upit HMS-a

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako je Ustavni sud BiH u prosincu 2016. presudio da je odredba Izbornog zakona BiH da se “iz svakog kantona/županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih, ukoliko takav postoji u kantonalnoj odnosno županijskom zakonodavnom tijelu u suprotnosti s Ustavom BiH, te ga stavila izvan snage. Upravo ta odredba sadržana je u Zakonu o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH, kojeg su izglasali zastupnici pet bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu, ali ne i u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Prema presudi Ustavnog suda BiH načelo vladavine prava podrazumjeva da s presudom Ustavnog suda BiH moraju biti usklađeni entitetski ustavi, zakoni i drugi propisi./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Trebaju nam euro i četiri slobode

''Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na summitu ćemo razgovarati kako da provedemo sve prioritete regije...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -