Nedjelja, 28 travnja, 2024

VENECIJANSKA KOMISIJA: Dom naroda FBiH osmišljen da reflektira ustavnu ravnopravnost konstitutivnih naroda

Must Read

Pojedini sarajevski mediji uporno tvrde kako je Venacijanska komisija podržala Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH, kojeg su u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka, nazivajući ga demokratskim, dok su tobož za HNS-ov prijedlog Izmjena Izbornog zakona, koji je usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH rekli kako je “diskriminirajući” i “fašistički”.

– To je najobičnija laž i obmana, kaže za Hrvatski Medijski Servis glavni tajnik Hrvatskog narodnog Sabora BiH Josip Merdžo.

On podsjeća kako je Venecijanska komisija na traženje Ustavnog suda BiH dala svoje mišljenje o zahtjevu tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH dr Bože Ljubića da se ocjeni usklađenost pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH s Ustavom Bosne i Hercegovine. I to je objavljeno u Strasbourgu 17. listopada 2016. kao službeni stav Venecijanske komisije, točnije kao Mišljenje br. 862/2016.  Ustavni sud BiH je koristio Mišljenje Venecijanske komisije za presudu po Ljubićevoj apelaciji, kaže Merdžo, naglašavajući kako Venecijanska komisija nije iznosila svoje službeno mišljenje o zakonskim prijedlozima za provedbu presude Ustavnog suda BiH

Merdžo ističe kako je već u tom dokumentu iz listopada 2016. Venecijanska komisija naznačila da Ustavni sud BiH ima posljednju riječ o obveznom tumačenju usklađenosti zakona i drugih propisa s Ustavom BiH, pa je, prema tome, deplasirano pozivati se na tobožnje naknadno mišljenje Venecijanske komisije kao tijela koje je iznad Ustavnog suda BiH, koje zapravo i ne postoji..

Merdžo podsjeća da u razgovorima s bošnjačkim i hrvatskim stranakama nije sudjelovala Venecijanska komisija, već tek jedan njezin član i tajnik Komisije, te da je najobičnija izmišljotina da se Venecijanska komisija izjašnjavala o bilo kojem ili bilo čijim zakonskim prijedlozima.

Merdžo, međutim, podsjeća na niz stavova Venecijanske komisije iznesenih u dokumentu Mišljenje br. 862/2016, koje je Ustavni sud BiH koristio pri donošenju presude i navodio u obrazloženju presude po apelaciji Bože Ljubića.

Tako Venecijanska komisija, tumačeći ustav BiH, u točki 15. navodi kao “oba doma imaju jednaku zakonodavnu ovlast, s izuzetkom da Dom naroda ima izuzetnu ulogu u “postupku od vitalne važnosti”.U slučaju Doma naroda Federacije, primarna je svrha, ističe se u mišljenju Venecijanske komisije, “osigurati pravilnu zastupljenost konstitutivnih naroda i drugih”.

Venecijanska komisija je, također navela da su državnom zakonodavcu dana određena nadležnost nad izbornim pitanjima u oba entiteta, za koja se smatra da su u skladu s Ustavom BiH.

Posebno je zanimljiva točka 55. Mišljenja Venecijanske komisije u kojoj se navodi:

55. Dom naroda Federacije nema ulogu izravno izabranog Zastupničkog doma, već ima članstvo osmišljeno da reflektira ustavotvornu ravnopravnost (proporcionalnost) između konstitutivnih naroda i uključivanja drugih. Način izbora delegata u Dom naroda koristi kantone i njihove delegate. Iako to ima dodatnu prednost geografskog širenja, primarna svrha Doma naroda nije predstavljati kantone, nego zastupati konstitutivne narode i druge. Stoga utjelovljuje drugu vrstu jednakosti, tj. “Kolektivnu jednakost” triju konstitutivnih naroda, uz fiksnu reprezentaciju drugih. ( Ovdje se očito misli na Klub Ostalih koji ima 7 izaslanika, op hms). Osim toga, ona ima važnu ulogu u postupku vitalnog interesa i mogla bi se promatrati kao “veto” federalnog zakonodavstva.

“Sustav BiH također čini se da je u skladu s člankom 2.1 ICERD-a, koji propisuje zaštita od diskriminacije i za grupe, a ne samo za pojedince, navodi Venecijanska komisija u točki 62., a u točki 64., kaže:

64. Ustavni sud BiH će odlučiti hoće li taj način izbora biti kompatibilan s Ustavom BiH i sa europskom izbornom baštinom. Može, međutim, smatrati da sastav Doma naroda Federacije nije samo dizajniran da odražava sudjelovanje svojih 10 kantona u zakonodavnom procesu; da, umjesto toga, ima za cilj osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda na paritetnoj osnovi, osiguravajući da svaki konstitutivni narod ima isti broj predstavnika i zapravo djeluje kao “veto” komora federalnog zakonodavstva.

Kao što je poznato Ustavni sud BiH je prihvatio spomenute preporuke Venecijanske komisije i zaključio da prema Ustavu BiH Dom naroda predstavlja i štiti konstitutivne narode, da odredba Izbornog zakona BiH da se “iz svake županije bira najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, ako takav postoji u županijskom parlamentu” dovodi do toga da jedan narod može izabrati drugom predstavnike u Dom naroda, čime se narušava konstitutivnost naroda kao nadkrovljujće ustavno načelo, kojem je imananta ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Merdžo ističe kako je HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona sukladan zahtjevu Ustavnog suda da konstitutivni narodi moraju biti proprcionalno predstavljeni u Domu naroda.-HNS se u određivanju broja izaslanika, svakog od konstitutivnih naroda, iz pojedinih županija držao upravo tog stava Ustavnog suda BiH, kaže Merdžo.

S druge, pak, strane, prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, kojeg su izglasali zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu federalnog parlamenta ne samo da ne provodi presudu Ustavnog suda BiH, već je izravno krši, samim tim što se u njemu nalazi odredba da se iz svake županije bira najmkanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, koju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom i stavio izvan snage, jer je omogućavajući jednom narodu da bira izaslanike u Klub drugog naroda narušavala nadkrovljujuće načelo Ustava BiH o konstitutivnosti i ravnopravnbosti naroda, ističe Merdžo.

Uz to, tim zakonom entitet, u ovom slučaju FBiH, otima nadležnosti države u oblasti izbornog zakonodavstva, dodaje Merdžo.

Podsjetimo Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Europe, međunarodne asocijacije koje čini ukupno 47 europskih i susjednih zemalja. Puno službeno ime tog savjetodavnog tijela je “Europska komisija za demokraciju putem prava”. To se tijelo bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -