Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Favoriti? Toga više nema! Svi plaču, ovo je najluđe Svjetsko prvenstvo

Must Read

Je li turnir u Rusiji svjetsko prvenstvo naših života? Možda sam još pod dojmom ludila viđenog večeras (Belgija – Japan 3:2) i tijekom ova cijela dva tjedna, no mislim da neću puno pogriješiti ako kažem da možda svjedočimo najuzbudljivijem i najboljem svjetskom prvenstvu ikad. O kvaliteti nogometa koji gledamo u Rusiji dalo bi se raspravljati, no ovaj SP u potpunosti je promijenio paradigmu nogometa kakav smo do sada poznavali. Favoriti? Toga više nema. Zaboravite na njih. Svatko protiv svakoga mora doslovce iskrvariti za pobjedu i to je najveći dobitak Mundijala u Rusiji.

Očekivali smo predvidljiv turnir u kojem će carevati industrijski nogomet vječnih favorita, a dogodilo se upravo suprotno. Logike u Rusiji nema. I baš nas briga. Uživamo u kaosu. Prvi put uz osmjeh možemo ispaljivati frazetine nemuštih sportskih novinara kako je lopta okrugla i kako danas svi igraju nogomet a da pri tome ne govorimo ništa pogrešno. Da vam je netko prije turnira rekao da će Njemačka – da, ista ona Njemačka koja je prije četiri godine izvršila onaj masakr u Belo Horizonteu i na impresivan se način popela na svjetski tron – ispasti u skupini, što biste mu rekli? Ili da će se na isti dan, u razmaku od svega nekoliko sati, od Mundijala oprostiti Cristiano Ronaldo i Leo Messi, dvojac koji je obilježio svjetski nogomet posljednjeg desetljeća?

U Hrvatskoj vlada nogometna euforija i lako je zaključiti da su reci gore napisani potaknuti hrvatskim plasmanom u četvrtfinale, prvim nakon 1998., a znamo što se dogodilo zadnji put kad je Hrvatska prošla prvi krug nekog SP-a. Sasvim pogrešno. Hrvatska je jedna od rijetkih priča ovog turnira koja za sada nije bajka. Ona to može postati, jasno, ali u ovom trenutku Hrvatska je napravila samo ono što je po svojoj klasi i kvaliteti napraviti morala. Plasman u četvrtfinale nije iznenađenje, plasman u polufinale bio bi priča nad pričama, ali ni on ne bi bio iznenađenje, jer su ostala iznenađenja, a na ovom ih je prvenstvu bilo mnogo, uništila šansu Modriću i društvu da već sad budu top priča Mundijala. Hrvatska za polufinale igra protiv reprezentacije Rusije, koja se na SP plasirala samo zato što je domaćin i momčad je koja godinama nije mogla pobijediti nikoga. Ta ista Rusija, a treba biti pošten i reći da joj na ovom turniru nitko ništa nije poklonio, u osmini finala srušila je moćnu Španjolsku i borit će se za polufinale protiv Hrvatske. Hrvatska – Rusija za polufinale SP-a u nogometu!!! Predobro.

Hrvatska, Kolumbija, Engleska, Švicarska, Švedska i Rusija – jedna od tih reprezentacija sigurno će igrati u finalu SP-a. Još bolje.

Pomor favorita, krah velikana, čuda i senzacije – ti termini obilježili su dosadašnji dio Mundijala, a što je najbolje, tu neće biti kraj ludim pričama.

Hoćete suze? Imamo ih na bacanje. Iranci plaču, Japanci plaču, Neymar plače. Neymar uvijek plače. Svi plaču, i kad treba i kad ne treba. Hoćete nesreću i peh? Imamo konja i za tu trku – Maroko. Nesretni Marokanci igrali su najbolji nogomet u najtežoj skupini SP-a, u šaci su imali sve tri momčadi, trebali su biti prvi u skupini, a kući su otišli samo s bodom. Protiv Irana u 90 minuta igre iz sto šansi nisu uspjeli zabiti gol pa su onda u sudačkoj nadoknadi zabili sami sebi. Ronaldo im je zabio iz jedinog pokušaja Portugala, a Rui Patricio bio je prvo ime susreta. Španjolcima su uzeli bod, bilo je 2:2, no nikome u Kastilji i Kataloniji nije jasno kako to Lavovi s Atlasa nisu dobili. A ona utakmica između Irana i Portugala? Ili golovi Edinsona Cavanija?

Nekoliko mjeseci prije početka SP-a ozbiljno sam se posvađao s curom kad sam joj, onako usput, bez ikakvih zlih primisli, rekao da planiram gledati svaku, ali baš svaku utakmicu. Naravno da joj nisam mogao objasniti da je ovo SP, a ne neka bezlična, sterilna i predvidljiva Liga prvaka koju do polufinala gledam samo po zadatku.

Ne znam zašto, i ne znam kako se to dogodilo, zajedno smo gledali utakmicu Francuske i Argentine. Mislim, ja sam gledao, a ona je prčkala nešto po svom mobitelu. Nakon utakmice znala je sve što se treba znati o Kylianu Mbappéu. A nisam joj rekao ni jednu jedinu riječ.

Je li ovo Svjetsko prvenstvo moglo biti bolje? Naravno da nije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -