Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Danska zabranila nošenje burke i nikaba

Must Read

DANSKI parlament danas je prihvatio zakon kojim se u javnosti zabranjuje nošenje islamskog vela koji pokriva lice (burke i nikaba), nakon donošenja sličnih zakona u Francuskoj i u Belgiji.

“Svatko tko na javnom mjestu nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu”, navodi se u tekstu za koji je glasalo 75 zastupnika, a 30 je bilo protiv.

Za nacrt zakona koji je predložila vlada desnog centra glasale su i dvije glavne političke snage u parlamentu – socijaldemokrati i Danska narodna stranka (populisti i zagovornici strože politike useljavanja).

Kazna će iznositi 134 eura

Od 1. kolovoza, kada novi zakon stupa na snagu, prekršitelji će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu 134 eura. U slučaju ponavljanja prekršaja, kazna se može popeti na 1300 eura.

Nošenje islamskog vela koji pokriva cijelo tijelo i lice zabranjeno je ili je ograničeno u više europskih zemalja. Francuska je prva europska zemlja koja je muslimankama zabranila pokrivanje u javnosti. Zakon je u primjeni od travnja 2011.

U srpnju 2017. Europski sud za ljudska prava potvrdio je zabranu nošenja islamskog vela u javnosti u Belgiji. U Austriji je pokrivanje zabranjeno od listopada iste godine.

U Danskoj oko 200 žena nosi veo koji pokriva lice

Njemački zastupnici su 27. travnja prošle godine donijeli zakon o djelomičnoj zabrani pokrivanja u nekim prigodama, prema kojemu djelatnice javnih službi na poslu moraju imati otkriveno lice, a osobe kojima je lice pokriveno moraju ga otkriti kod provjere identiteta. Bundesrat, gornji dom parlamenta, prihvatio je tekst 12. svibnja.

U izvješću iz 2010. procjenjuje se da do 200 žena u Danskoj, koja broji 5,7 milijuna stanovnika, nosi veo koji pokriva lice.

https://twitter.com/Vedevede1Elis/status/1002299196014198784

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -