Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Must Read

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o “stranim agentima” kojim se između ostalog targetiraju mediji, a zbog kojeg Gruzijci protestuju već nedjeljama, prenosi gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema tom zakonu, mediji i nevladine organizacije bi morali da se registruju kao entiteti koji “zastupaju interese stranih sila”, ukoliko više od 20 odsto njihovih finansija stiže iz inostranstva.

Zakon za koji kritičari tvrde da liči na rusko zakonsko rješenje kojim je tamošnji predsjednik Vladimir Putin ugušio opoziciju i nezavisne medije, usvojen je u utorak 14. maja, uprkos višenedjeljnim protestima u zemlji i upozorenjima sa Zapada.

Period uoči i nakon usvajanja zakona je obilježen masovnim demonstracijama desetaka hiljada Gruzijaca, koje su više puta nasilno gušene, suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.

Zurabišvili je ranije tokom sedmice najavila da će uložiti veto, te da smatra da je zakon “neprihvatljiv” i da predstavlja jasno odstupanje od evropskog puta zemlje.

Vladajuća partija Gruzijski san, koja je i “progurala” zakon kroz parlament, ima dovoljnu većinu da prevlada i odbaci njen veto.

Postoji mogućnost da Evropska unija zbog zakona zamrzne kandidaturu za članstvo ove zemlje, pisao je ove sedmice Financial Times.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen (James O’Brien), koji je boravio u Tbilisiju dan pred usvajanje zakona rekao je da će odnosi Vašingtona sa tom zemljom biti ugroženi i da će američka pomoć Gruziji biti predmet revizije ako se usvoji prijedlog zakona.

“Ako se zakon usvoji bez usaglašavanja sa normama EU i ako se nastavi ovakva retorika i klevete SAD i drugih partnera, mislim da je odnos ugrožen”, rekao je O’Brajen.

Sličan zakon je prošle godine bio predložen u gruzijskom parlamentu, ali je povučen nakon masovnih protesta. Prije nekoliko mjeseci je praktično isto zakonsko rješenje uz neznatne izmjene vraćeno pred poslanike.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -