Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

BiH: Vozač otkrio dvije osobe sirijskoga podrijetla u podvozju autobusa

Must Read

 

Vozač autobusa jedne privatne tvrtke, koji prometuje na međunarodnoj liniji Bihać – Dortmund, prijavio je na Autobusnome kolodvoru u Bihaću pripadnicima policije Ministarstva unutarnjih poslova USŽ-a dvije osobe sirijskoga podrijetlakoje su se krile u podvozju autobusa, piše Večernji list BiH.

Krili se u podvozju

Nakon identifikacije sirijski državljani predani su na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću.

Naime, na bihaćkome kolodvoru u podvozju autobusa vozač je pronašao dva ilegalna putnika, državljanina Sirije, o čemu je izvijestio pripadnike Policije Unsko-sanske županije, koji su po dolasku odmah utvrdili njihov identitet.

“Vozač autobusa obavijestio je policiju da je u autobusu pronašao dvije osobe koje su se krile u njegovu podvozju. Policijski službenici Policijske postaje Bihać izašli su na mjesto događaja i utvrdili kako se radi o dvjema osobama s područja Sirije koje su predane na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću”, kaže Snežana Galić, glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanske županije.

Kakva će biti daljnja sudbina sirijskih državljana, pokušali smo doznati u Službi za poslove sa strancima Ministarstva civilnih poslova BiH. Zbog odsutnosti ravnatelja, koji je jedini ovlašten za istupanje u medijima, ostali smo bez izjave i bilo kakve informacije o statusu koji će steći u predstojećem razdoblju.

Kako je uopće moguće da se u sporedni prostor autobusa ukrcaju ilegalni putnici i je li ovakvih slučajeva bilo i ranije ekipa “Večernjeg lista” provjerila je kod izvršnoga direktora u prijevozničoj tvrtki u čijem su autobusu otkriveni Sirijci.

On tvrdi kako njihovi vozači prije polaska svaki put provjere imaju li ilegalnih putnika koji ne koriste službeni prostor autobusa, nego prostor između podvozja i poda autobusa.

Siguran prostor?

“Nemamo nikakvu organiziranu vezu za takve putnike. Naprotiv, jako smo oprezni i svako putovanje bude provjereno prije nego što autobus krene da se takvi slučajevi ne bi dogodili. Dalje postupaju službena tijela nadležna za ovakve slučajeve, kaže u telefonskom razgovoru”,  kaže izvršni direktor poduzeća.

I ovaj slučaj samo je još jedan dokaz kako osobe s Bliskoga istoka koriste tranzitno područje Bosne i Hercegovine, a njihov broj rapidno je porastao.

Pripadnici Granične policije BiH samo su od 1. siječnja do 21. ožujka 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 717 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Također, za 819 osoba spriječen je ulazak u BiH.

Ukupne brojke prelazaka i njihova zaustavljanja veće su za tri mjeseca ove godine nego u čitavoj 2017. godini.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -