Nedjelja, 28 travnja, 2024

Predizborna kampanja potpuno zaustavlja put prema EU

Must Read

Bosna i Hercegovina je potpuno utonula u predizbornu kampanju. Iako je do planiranoga održavanja izbora ostalo više od šest mjeseci, a nitko ne zna po kojem zakonu će se provoditi njihovi rezultati, sve političke aktivnosti u zemlji podređene su izborima, piše Večernji list BiH.

Pojedine stranke su već izišle s imenima kandidata za određene pozicije, koalicijski pregovori uvelike traju, a naziru se i epilozi previranja u pojedinim strankama. U dva dana su formirane dvije nove stranke, Pokret demokratske akcije te Narod i pravda, čime je raskol u SDA, bar za sada, završen. SDA je kao odgovor na to organizirao veliku stranačku konvenciju i najavio proces odabira kandidata za pojedinačne dužnosti i kandidacijske liste za opće izbore.

Stranke i procesi

Slični procesi pokrenuti su i u ostalim strankama, a gotovo da više nitko i ne priča o provedbi reformi, funkcioniranju institucija vlasti na svim razinama i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dužnosnici uporno ponavljaju kako su stranke i političari u BiH prerano ušli u predizbornu kampanju. Sada je jasno da se taj proces ne može zaustaviti i da će kampanja iz dana u dan biti sve žešća, a samim tim i izgledi za bilo kakav unutarnji politički dogovor bivat će sve manje. Vrlo je vjerojatno da na europskom putu BiH do kraja godine neće napraviti ni jedan ozbiljniji iskorak.

Čak i ako iz Bruxellesa stignu dodatna pitanja iz upitnika, nerealno je očekivati da se njima bilo tko u strukturama vlasti BiH bavi u predizbornom vremenu.

Rezultati zasjedanja tijela izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama sve su tanji, a podatak da se na dnevnom redu državnog i entitetskih parlamenata mjesecima nije našao ni jedan zakonski ili drugi dokument bitan za nastavak europskih i NATO integracija, dovoljno govori sam za sebe.

Izgubljena godina

Dapače, lako bi se moglo dogoditi da prijepori i uzajamne optužbe oko zastoja na europskom putu postanu važna tema predizborne kampanje. Uzajamne optužbe o odgovornosti za zastoj na europskom putu sigurno neće pomoći da se taj proces otkoči ili ubrza.

Još su manji izgledi da se ostvari bilo kakav napredak na putu prema članstvu u NATO-u. Srpske stranke danas odbijaju bilo kakav razgovor o toj temi, a ni unutar Federacije, posebno u Sarajevu, to odavno nije jedna od važnijih tema. U pogledu europskog i NATO puta ovo će vjerojatno biti potpuno izgubljena godina za Bosnu i Hercegovinu, a upitno je koliko će i u postizbornom razdoblju EU biti u fokusu bh. stranaka.

večernji.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -