Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Predsjednica Grabar-Kitarović u Sao Paolu završila južnoameričku turneju

Must Read

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je posjetom Sao Paolu završila južnoameričku turneju i u srijedu se vraća u Zagreb, doznaje se od njezinih suradnika.

 Šefica države je u posljednjih deset dana obišla Argentinu, Čile i Brazil, dio svijeta u kojemu živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica.

Osim susreta s tamošnjim Hrvatima, cilj turneje bilo je jačanje bilateralnih, osobito gospodarskih odnosa s ključnim državama u Južnoj Americi.

Posljednjeg dana radnog posjeta Brazilu, Grabar-Kitarović se u Sao Paolu sastala s Paulom Skafom, predsjednikom Industrijske federacije istoimene brazilske savezne države, priopćio je predsjedničin ured, prenosi Hina.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Brazil mogu snažnije poslovno surađivati, prvenstveno u sektorima pomorskog transporta, infrastrukture, energetike, brodogradnje, poljoprivrede i trgovine.

Brazilu bi mogao biti zanimljiv zemljopisni položaj Hrvatske i moderna prometna infrastruktura, osobito luke i autoceste u Hrvatskoj, a luka Rijeka ponuditi kvalitetnu lučku uslugu te konkurentan prometni pravac za zemlje srednje i srednjoistočne Europe.

Brazil je tradicionalno među najznačajnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u Južnoj Americi, no unatoč tome što je najveće gospodarstvo Južne Amerike, potencijali gospodarske suradnje nisu dostatno iskorišteni, kazala je predsjednica.

 Podružnice u Brazilu otvorila je jedna od najboljih hrvatskih IT tvrtki Infobip, a pozitivan učinak na jačanje suradnje imat će i moguće otvaranje hrvatskog generalnog konzulata u Sao Paulu.

Skaf je istaknuo da je industrijska federacija spremna organizirati gospodarski forum s hrvatskim tvrtkama i uručio priznanje Grabar-Kitarović za poticanje jačanja hrvatsko-brazilske gospodarske suradnje, stoji u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -