Petak, 3 svibnja, 2024

ZOVKO NA SKUPU: Europski parlament spoznao važnost provedbe odluke Ustavnog suda iz 2016

Must Read

 

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sudjelovala je danas u Neumu na Znanstveno-stručnom skupu pod nazivom “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića.

Skup je okupio brojne kulturne djelatnike, sveučilišne profesore, aktere javnog života i druge stručnjake koji su dali svoj doprinos u definiranju i usvajanju potrebnih rješenja za postizanje sustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH u interesu europske perspektive i demokratskog razvoja.

Okupljenima su se obratili hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, akademik Jakov Pehar, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BIH.

Zastupnica Zovko sudjelovala je na panelu „Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH”, tijekom kojeg se osvrnula na rezoluciju Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, na kojoj je aktivno radila u 2017. Godini.

Zovko je istaknula kako se u posljednjoj, ali i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta više puta naglasila potreba provedbe ključnih institucionalnih reformi koje su od ključnog značaja za uspješnu perspektivu BiH u europskim integracijama.

Naglasila je kako je i sam Europski parlament spoznao važnost provedbe odluke Ustavnog suda iz 2016. godine o izmjeni izbornog zakonodavstva kao ključne institucionalne reforme za uspješni europski put BiH.

Parlament je u svojoj rezoluciji iz 2017. naglasio kako izmjena izbornog zakona mora biti temeljena na načelima federalizma, decentralizacije, konstitutivnosti i ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike u Domu naroda Parlamenta FB

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -