Nedjelja, 5 svibnja, 2024

STAV MMF-a: Slabo vam raste sve, spori ste i nikakvi..

Must Read

Gospodarska aktivnost počela se oporavljati s preokretom situacije u Europi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investicijama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nakon zaključenja konsultacija prema članu IV sa Bosnom i Hercegovinom za 2017. godinu objavio izvješće o prvom pregledu po osnovu proširenog aranžmana, prenosi Fena.

U izvješću se navodi da su makroekonomske prilike u Bosni i Hercegovini (BiH) stabilne, ali je rast nedovoljan kako bi došlo do smanjenja nezaposlenosti i postizanja konvergencije prihoda s EU. Posljednjih godina, došlo je do smanjenja unutrašnjih i vanjskih neravnoteža.

Gospodarska aktivnost počela se oporavljati s preokretom situacije u Europi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investicijama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi.

Otvaranje novih radnih mjesta je ključ za smanjenje visoke stope nezaposlenosti i postizanje konvergencije prihoda s Europskom unijom. Domaća politika predstavlja negativan rizik, dok su eksterni rizici uravnoteženiji.

Politike treba da imaju za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i financijske stabilnosti. Među njima su i strukturalne reforme kojima se potiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicione klime, preorijentiranje strukture javne potrošnje sa ukupnih izdvajanja za plaće na kapitalne investicije, unapređenje financijskog regulatornog okvira i unapređenje financijske stabilnosti, te jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje.

Vlasti su ostvarile napredak na realizaciji politika po osnovu proširenog aranžmana (EFF), usprkos zastoju u zaključenju prvog pregleda. Prošireni aranžman, koji je odobren u rujnu 2016. godine (443.042 milijuna SDR; 167,06 procenata kvote) akcent stavlja na povećanje potencijala BiH za rast uz očuvanje makroekonomske stabilnosti.

Institucije su tražile odustajanje od kriterija izvršenja čiji je rok bio kraj lipnja 2017. godine, a ticao se neto kreditiranja (proračunska bilanca) za institucije Bosne i Hercegovine (IBiH) i centralnu Vladu Federacije (FBiH). Ispunile su nekoliko prethodnih mjera za prvi pregled i ostvarile napredak na realizaciji strukturalnih odrednica, iako je kod nekih odrednica došlo do kašnjenja iz tehničkih razloga ili razloga kapaciteta.

Na osnovu dosadašnjeg ostvarenja i politika koje su vlasti predložile za naredni period, stručni tim preporučuje zaključenje prvog pregleda. Osoblje podržava zahtjev vlasti za dvanaestomjesečno produženje perioda EFF-a i promjenu dinamike povlačenja sredstava.

Iznos od 63.4125 milijuna SDR-a bio bi raspoloživ po zaključenju ovog pregleda, čime bi ukupni iznos povučenih sredstava po osnovu EFF-a iznosio 126.8250 milijuna SDR-a. Stručni tim također podržava zahtjev za odustajanje od kriterija izvršenja pošto su odstupanja bila privremena ili manja, priopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u Sarajevu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -